Äntligen vid Zlatni Rat - ett av målen för denna resa

Strandpromenaden mot Zlatni Rat

Vi vaknar upp första morgonen i vår lägenhet i staden Bol, på ön Brac´ i den kroatiska skärgården. Frukosten intar vi på vår stora veranda, det är skugga där nu på morgonen och mat har vi köpt i närmaste mataffär som vi har bara några hundra meter bort. Efter frukost styr vi mot målet för dagen.

Målet för dagen är att promenera till stranden Zlatni Rat, stranden som till stor del är anledningen till att vi valt att besöka just den här ön. Stranden har en ovanlig formation, den sticker ut i havet som en udde. Zlatni Rat betyder på kroatiska just Gyllene Udde.

Gatan utanför vår lägenhet är en brant nedförsbacke och när backen tar slut är vi framme vi havet. Vi följer strandpromenaden och har fått veta av värdinnan till vår lägenhet att det tar cirka 20 minuter att gå till stranden, men det finns andra stränder på vägen dit. De andra stränderna är inte intressanta idag, idag ska vi bara till Zlatni Rat.

Strandpromenaden är kantad av pinjeträd så det är skuggigt att gå och det är en bred asfalterad gång. I början av strandpromenaden finns några affärsstånd där du kan köpa souvenirer, solglasögon, bollar och annat en turist kan vilja ha. Vi köper inget utan går bara förbi.

Susanne och Oscar på väg till Zlatni Rat

Vi närmar oss Zlatni Rat
Som vi fått veta så finns det stränder på väg till Zlatni Rat och vi går förbi två platser där det verkar pågå windsurfingskolor. Oscar har blivit lovad att få prova windsurfing senare i veckan och det kommer han att få göra. 

På väg mot Zlatni Rat händer inte så mycket annat än att vi stannar ibland och tar några foton. Vi ser stranden på långt håll. Det kanske inte tar mer än 20 minuter men det känns ändå rätt lång, hela tiden har vi rätt långt kvar. I slutet av strandpromenaden finns det några restauranger som tillhör hotellen och ytterligare några affärsstånd med prylar för en turist och sen är vi framme. Framme vid stranden som kanske varit målet för hela denna resa.

Susanne och Oscar på väg till Zlatni Rat

Det är inte mycket att säga om stranden. Den har sin välkända form och udde är betydligt större verkligheten så trots att vi var framme på stranden är det långt kvar till udden. Tror inte att någon av oss går hela vägen fram till uddens spets just idag. Vi har redan gått långt och det är väldigt varmt här på stranden, en bit över 30 grader. Vi tar några foton men det är svårt att visa hur stranden egentligen ser ut med ett foto. 

På stranden finns någon jättestor bar, men den tittar vi aldrig till för vi ser ingen som äter något, alla bara dricker. I matväg finns det små kiosker med pannkakor, glass och liknande men  här fins inga bord och stolar. Faciliteter som toalett och troligen även omklädningsrum fanns det på stranden. Det kostade dock en liten summa pengar men det var rätt stora och bemannade anläggningar så det funkade bra.

Oscar snorklar vid Zlatni Rat

Den absolut mest lättillgängliga riktiga restaurangen ligger i parken alldeles vid omklädningsrummen. Där finns en restaurang med självservering, där man kan köpa varm mat som hamburgare och liknande. Det är på den restaurangen vi hamnar idag. Kön till restaurangen var jättelång och när vi väl får maten är den en stor besvikelse. Maten serveras på papperstallrikar och det är väl ok men det är den äckligaste hamburgare jag (Susanne) någonsin har ätit.

Själva stranden är full av solande och badande människor. Havet blir djupt rätt fort vilket kan vara bra att veta om man kommer hit med icke simkunniga barn. Det finns en hel del vattenaktiviteter att roa sig med. Man kan bland annat prova parasailing och Oscar blir lovad att få prova det senare i veckan. Just idag roar sig Oscar med att snorkla en del, inte för att det finns något speciellt att se utan för att det är kul.

En bit kvar till udden på Zlatni Rat

När vi lämnar Zlatni Rat gör vi det med det lilla turisttåget som vi vet åker in till centrala Bol. Det kändes ganska lång att gå till Zlatni Rat så vi beslutar oss för att åka tåget till centrala Bol och sen gå hem. Från centrala Bol har vi inte mer än 10 minuters promenad.

Vi tycker väldigt mycket om vår lägenhet och kvällen tillbringar vi hemma i lägenheten. Vi vuxna sitter på verandan och pratar, Janne ordnar middag och Oscar sitter med datorn inne på sitt rum. Allting känns ungefär som hemma, med andra ord jättebra...