Ännu en trevlig dag i staden Bol

Staden Bol mitt på dagen
 Frukosten äter vi som vanligt på vår stora veranda i lägenheten i Bol, Brac i den kroatiska skärgården.

Vi ska inom några dagar avsluta vår semester här i Kroatien och åka tillbaka hem till Sverige. Vi behöver båtbiljetter för att ta oss härifrån, tillbaka till Split och vi vill göra ett sista försök att hitta en resebyrå som kan ta oss till på en dagsutflykt till Mostar i landet Bosnien & Herzegovinia.

Efter frukosten promenerar vi in mot centrum för att försöka ordna något av detta. Vi promenerar hela vägen fram till kajen därifrån båten till Split ska avgå tidigt på morgonen om några dagar. Här finns en biljettlucka men den är hur stängd som helst men vi blir ändå informerade om att biljetter kan köpas en timme innan båten ska avgå. Ok, då vet vi det i alla fall.

Vi går tillbaka in mot centrum, en promenad på några hundra meter. Vi går in i två små resebyråer men ingen av dem kan hjälpa oss att ordna en dagsutflykt till Bosnien & Herzegovina. Vi får nöja oss med det. Semestern börjar närmas sig slutet och dagens försök var nog det sista. Den här resan har varit en toppenresa så vi kan åka tillbaka nästa år och bo på fastlandet istället. Därifrån bör det vara lättare att ta sig till Bosnien & Herzegovina över dagen.


Det lilla turisttåget
Oscar och Janne äter middag i Bol

Promenaden genom staden avslutas vid det lilla torget därifrån turisttåget avgår, det lilla turisttåget som kan ta oss till Zlatni Rat. Det blir förmodligen sista dagen vi tillbringar på Zlatni Rat, stranden som är anledningen till att vi valde att resa till Bol.

Det händer inget speciellt under dagen. Vi solar och badar vid Zlatni Rat, äter lunch uppe på gågatan vid hotellet, promenerar hemåt, stannar till en stund vid Zoo Station och går sen hem.

Oscar roar sig en stund vid datorn inomhus och vi vuxna sitter på vår stora veranda. Vi har haft toppenväder hela tiden här i Kroatien men idag är det varmare än någonsin. Temperaturen har varit uppe runt 37-38 grader och till och med vår värdinna suckar över värmen, hon som är van och alltid bor här.

Kastar gris på kvällen
När solen går ner känner vi värmen ännu mer tydligt och till och med den svaga vind som blåser är varm, riktigt varm. Det är lite som känslan av att sitta i en bastu. Det finns ingen kyla någonstans och man andas varmluft. Vi går in mot central Bol när solen har gått ner. 

Ingen av oss minns vad restaurangen vi väljer heter, men vi sitter på deras övervåning, på en veranda med himmelen som tak. På restaurangen bredvid pågår en bröllopsfest så mitt i vår middag får vi beskåda ett fyrverkeri alldeles ovanför våra huvuden. Vi kommer hem till lägenheten igen cirka klockan 23:00 på kvällen och det är 33 grader varmt ute.

Hemma i lägenheten gör vi någonting som vi aldrig brukar göra på en sol och badsemester. Hela familjen samlas för att spela Kasta Gris. Nej, det är inte att spela Kasta Gris som är det ovanliga. Det ovanliga är att vi sätter oss inomhus vid köksbordet. Det är jättetrevligt med värme men just idag tycker vi alla att 33 grader är lite väl mycket när solen gått ner för flera timmar sedan.

Janne är den som vinner kvällens Kasta Gris. Ännu en trevlig dag är slut och i morgon är vår sista dag här i Bol...