Vi besöker Mini-Europa och tittar på Atomium

Välkommen till Mini-Europa

Idag vaknar vi upp till vår andra hela dag i Bryssel, idag är det ett soligt Bryssel. Vi har valt bort frukosten på hotellet för att den kostar så mycket. Vi börjar istället dagen med frukost på ett närbeläget café. Vi sitter på deras utomhusservering och det känns nästan som hemma (typ Stockholm). Vi trivs.

Efter frukosten går vi över gatan. På andra sidan står taxibilarna på rad och väntar. Vi ber chauffören köra oss till Mini-Europa, för det är dit vi ska idag. Det ligger några kilometer från det centrala Bryssel. 

När vi närmar oss Mini-Europa är det den stora byggnaden Atomium vi ser först. Byggnaden sägs vara 120 meter hög. Atomium lär innehålla några tekniska utställningar men vi ska inte besöka dem. Vårt mål är Mini-Euopa och när taxibilen har släppt av oss så promenerar vi förbi Atomium och vidare mot Mini-Europa. Nästan framme passerar vi en stor lekpark och ett flertal restauranger. Det känns bra då vet vi att vi har nära till mat när besöket på Mini-Europa är över.

Mini-Europa är en stor utomhuspark med små miniatyrbyggnader från hela Europa. I entrén får man en broschyr så man också kan läsa om alla byggnader och länderna där byggnaderna finns. Här några av de byggnader vi kände till.

EU Parlamentet, Mini-Europa
Stockholm, Mini-Europa

Gland Place i Bryssel, Mini-Europa
Rom, Mini-Europa

Island, Mini-Europa
Belem Lissabon, Mini-Europa

Mini-Europa blev en jättetrevlig och idag även solig promenad. Det finns många kända byggnader och många okända byggnader som några av dem väckte intresset om framtida resmål. Man går genom parken på en uppmärkt väg så att man inte missar något. Vid varje byggnad kan man trycka på en knapp och landets, där byggnaden finns och nationalsång spelas.

Här nedan finns två vackra kyrkor som vi inte kände till att de fanns. Tror att de båda finns någonstans i östra Europa. Parken rekommenderas verkligen till alla, både unga och gamla. Vi gick runt parken på uppskattningsvis två timmar.

Okänd vacker kyrka, Mini-Europa
Okänd vacker kyrka, Mini-Europa

När vi gått igenom hela parken sätter vi oss utomhus i solen vid en av restaurangerna. Tanken är att vi ska äta lunch men maten är svindyr så hela familjen äter någon våffla för runt 10 Euro, våffla med grädde. Nej, det är ingen höjdarlunch, bara dyrt.

Atomium, alldeles utanför Mini-Europa
Vi blir inte sittande länge utan lämnar restaurangen rätt snart. Vi ser att det finns någon slags lokaltåg men innan vi lämnar platsen och åker tillbaka mot det centrala Bryssel vill vi ta några foton på Atomium. När vi går mot Atomium lämnar vi närheten till tåget och vi går inte tillbaka igen utan letar istället upp en taxibil. Vi ber bilen köra oss Place Royale, torget som ligger alldeles vid kungliga slottet.

Vid Place Royal ligger även ett Musikinstrumentmuseum. Vi har läst att museumet är värt ett besök och eftersom Oscar är intresserad av musik så har vi valt att besöka detta museumet. Museumet sägs ha runt 3000 olika instrument och det som gjorde det hela intressant var att man kunde lyssna på väldigt många av dem.