Mycket sand och en del fotboll i Santa Maria

Janne och Oscar på våg mot piren
Så har det blivit fjärde dagen på vår veckolånga resa till Santa Maria på Kap Verde. Idag har vi bestämt oss för att ta en promenad på den långa stranden. Vi ska gå förbi piren och fortsätta bortåt och så får vi se vad som händer. 

Stranden är väldigt lång och i slutet av vad vi kan se av stranden finns det byggnadsställningar. Där byggs ett hotell för Hilton har vi fått veta. Fortsätter man stranden förbi Hilton kommer man så småningom till hotell Club Riu. Det är långt både till Hilton och till Club Riu från vårt hotell och vi har inga ambitioner att vi måste orka hela vägen, men det gör vi så klart...

Efter frukosten byter vi till badkläder och börjar gå, först mot piren. Vi stannar så klart på piren en stund, precis som vi har gjort tidigare. Piren är fortfarande en jättetrevlig och fascinerande plats. Även idag är det fullt av fiskare som visar upp sin fångst och vi tror som vi nämnt tidigare att det är här restaurangerna köper fisken som senare serveras till turisterna.

Efter att vi tittat till piren och alla fiskar fortsätter vi förbi piren, vilket vi aldrig gjort tidigare. Det finns en strandpromenad längs havet som vi följer. Vi har havet på vänster sida och på höger sida om strandpromenaden ligger hotellen på rad. Det är ingen särskilt spännande väg men där finns några restauranger och det finns några försäljare längs strandpromenaden. Det kan tänkas att det finns mer försäljare på kvällarna.

Fiskar på piren
Ännu mer fiskar på piren

Strandpromenaden
Oscar fotograferar gula blommor

Det finns inte mycket att berätta om promenaden för det enda vi ser är just havet och hotellen och en och annan försäljare, men försäljarna blir färre och färre och de var få redan från början. Kvar finns hotellen och havet och stranden. Stranden är verkligen helt enorm. Den är otroligt lång och den är otroligt bred och inga solstolar, i alla fall inte här.

Så småningom tar även hotellen slut och det övergår till hotellbyggen. Vi har gått uppskattningsvis 50 minuter från piren när vi når fram till platsen där Hilton håller på att byggas. Vi fascineras lätt över att vi gick hela vägen. Nästa fråga är hur långt det är till Club Riu, som troligen är nästa mål.

Hatchery på Turtle Beach
Några små ägg som snart ska kläckas

Gått om windsurfare vid Riu
På väg mot sanddynen

Strax efter Hilton svänger strandpromenaden mot höger. Vi är fortfarande på stranden men vi förlorar kontakten med havet. Vi fortsätter gå för vi tror ändå att vi strax är framme vid Club Riu. När vi har promenerat totalt 1 timme och 20 minuter återfår vi kontakten med havet och vi är framme vid Club Riu. Det kan låta som en väldigt lång promenad och det var det, men vi gick verkligen inte fort.

Framme vid Riu är det inte hotellet vi vill se utan små sköldpaddor. Vi vet, via Facebook, att det finns några stycken kvar som ska kläckas vilken natt som helst, men i natt har ingen kläckts. Eftersom vi redan vet det är det ingen besvikelse att vi inte ser några sköldpaddor. Vi ser i alla fall att det finns ett så kallat "Hatchery" och att det finns några ägg där.

Turtle Beach, alldeles utanför Riu är en stor och jättefin strand med gott om solstolar och en hel del windsurfare. På håll ser vi en stor sanddyn som Oscar mer än gärna vill gå till, som om vi inte gått nog. Naturligtvis går vi dit, men framme vid sanddynen är nog den mesta energin borta.

Susanne nedanför sanddynen
Standen mellan Riu och sanddynen

Sal Beach Club från stranden
Killarna höll på Real Madrid

Vi stannar vid sanddynen en stund. Oscar och Janne badar och Susanne går mest runt och fotograferar. Vi klättrar så klart upp på sanddynen, vilket inte är det lättaste. Väl uppe så finns det bara ännu mer sand och det hade varit möjligt att fortsätta promenaden, men det gör vi inte. Vi går istället tillbaka mot "Hatchery" och gör ett lite quiz om sköldpaddor.

För att ta oss hem igen tror vi att vi ska kunna gå genom hotellområdet till receptionen för att där ta en taxi. Vakterna är ihärdiga (positivt) och stoppar oss eftersom vi inte bor på hotellet. Samma vakt är också väldigt tillmötesgående när vi säger att vi vill ha en taxi. Han ringer en taxi och fem minuter senare står den framför oss.

Det är dags för att äta lunch så vi ber chauffören köra oss till Sal Beach Club, en välkänd och centralt belägen restaurang. Cirka 10 minuter senare när vi blir avsläppta bestämmer vi oss för att äta vår lunch på Sal Beach Club, för att vi gillar stället, trots att det finns många andra ställen i närheten.

Oscar och Janne på italiensk restaurang
Det blir en trevlig lunch på Sal Beach Club. Vi får ett bord utan under tak för alla andra bordet var upptagna, men det gör inte så mycket. Vi har bästa platsen för att titta på den, vad man kan ana, betydelsefulla fotbollsmatchen som visas på TV. Det är jättetrevligt att sitta där mitt bland alla de kapverdianska killarna och se deras entusiasm för fotbollen. Minns inte motståndarlaget men Real Madrid var i alla fall det laget som killarna runt oss höll på.

På kvällen väljer vi att äta på en italiensk restaurang vid torget. Vi har väldigt dåligt med kontanter på oss men vi lyckas i alla fall äta oss mätta.

Hela Santa Maria har problem med pengar just den här kvällen. Alla bankomater är ur funktion och på de restauranger som normalt tar kort fungerar inte uppkopplingen. Det går helt enkelt inte att betala med kort någonstans. Det är bara att gilla läget och hoppas att det inte blir långvarigt.

Det har varit en jättetrevlig dag bland sanddyner och entusiastiska fotbollskillar. Redan i morgon ska vi få vara med om fler äventyr, fast de har vi inte planerat själva...