Kap Verde rekommenderas varmt

Janne, sista frukosten på Kap Verde
Idag är det dags att lämna Kap Verde och åka hem till Sverige igen. Vi har varit på en veckas charter i Santa Maria på ön Sal.

Vädret har varit mest disigt, småkallt och blåsigt. De som vet säger att det varit ovanligt dåligt väder, det brukar inte vara så här. Diset kommer från sanden i Sahara som blåst in över Kap Verde. Det brukar bara regna en dag om året på Kap Verde och det har det gjort den här veckan.

Idag när vi åker med bussen till flygplatsen är vädret betydligt bättre. Himmelen är blå och allt dis är borta. Till vår stora glädje ser vi Lejonberget från bussen. Lejonberget är öns högsta berg och den dagen vi var på utflykt var det helt omöjligt att se berget på grund av diset. Vi fotograferar genom bussfönstret.

Framme på öns flygplats finns, när vi checkat in och gått genom säkerhetskontrollen, en liten innergård där vi sitter en stund. Här får vi vår sista värmande sol innan det är dags för oss att ta plats i Thomas Cookplanet som ska lyfta för avfärd mot Stockholm.

Gatan utanför vårt hotell
Vårt hotellrum utifrån

Trots att vi haft disigt och småkallt väder har vi tyckt om Kap Verde och kanske framförallt den lilla staden Santa Maria. Det är en liten och behändig stad, otroligt lugn och nästan inga bilar. Så länge vi stannar i de centrala delarna av staden och har vi aldrig rört oss mer än några hundra meter från hotellet. Vi har haft det lugnt och skönt och hela familjen har trivts. Vi har tillbringat en vecka med Kap Verdes slogan "No Stress".

Om vi kommer att resa tillbaka till Kap Verde en dag låter vi vara osagt. Det är inte troligt men vi tyckte om platsen och det är jätteroligt att fått resa dit. Temperaturen i både luften och havet var dock lite kall för vår smak. Om priset är rätt och kanske lite senare på året, typ våren, så vet man aldrig.

Lejonberget - öns högsta berg
Janne och Oscar
på flygplatsens innergård

Vi rekommenderar de allra flesta att resa till Kap Verde. Klarar du ett liv utan shopping, partyliv och bargator så kan Santa Maria vara en underbar plats. Vad du hittar här är mestadels souvenirbutiker, en handfull barer, ett diskotek (såg aldrig att det var öppet) och ett tjugotal restauranger. Vår oas här blev Sal Beach Club, en restaurang och bar på stranden.

Du hittar också en oändligt lång och enormt fin sandstrand och enorma sanddyner, du kan se små sköldpaddor och du flyta på saltvatten. Sen är den lilla fiskmarknaden varje morgon intressant. Om du väljer att resa till Kap Verde så gör det inte för att hitta ett nytt Thailand, gör det heller inte för att hitta ett nytt Kanarieöarna. Platserna går inte att jämföra. Res till Kap Verde för att du vill resa till Kap Verde. Det är en underbar plats med "No Stress" som ledord.