Incheckade på Kap Verde

Thomas Cook flög oss till Kap Verde
Efter att ha firat nyårsaftonen och cirka två timmars sömn väcks vi av väckarklockan. Det är dags att dra till Arlanda. Vi ska åka till Kap Verde. Ingen av oss är särskilt pigg när taxin anländer.

Vi har bokat en vecka på ön Sal med Vingresor. Vi ska bo på hotell Porto Antigo, ett trestjärnigt hotell centralt i den lilla staden Santa Maria. 

Att vi valde just Kap Verde var mest för att vi aldrig har varit i landet och möjligheten till sol och bad. Vi hade inga stora förväntningar på Kap Verde alls men trodde ändå att vi skulle trivas. 

Efter cirka 7½ timmes flygresa landar vi på Kap Verde. Första intrycket av Kap Verde var gott på många sätt. Vi har bara varit i tre afrikanska länder tidigare och visste väl inte riktigt vad vi skulle förvänta oss men allt fungerade utmärkt.

Transferbussen till staden Santa Maria tog cirka tjugo minuter. Det vi såg från bussfönstret var ett landskap av stenar och sand. Hela landskapet var sandfärgat. När vi närmar oss Santa Maria och kommer närmare havet ser vi mängder av kitesurfare längs stränderna. I Santa Maria är det alla färger på husen man lägger märke till. Allt enligt vad vi läst på hemma och inga överraskningar.

Kap Verdes ledord har vi också läst hemma och i bussen får vi orden repeterade. Kap Verdes ledord är "No Stress". Kanske var det bra att vi fick orden repeterade för när vi kom fram till hotellet hände någon för oss ovanligt. 

Oscar och Janne med välkomstdrink
Hotell Porto Antigos lilla strand

Längre bort ser vi piren
- stranden centrum
Strela
- Kap Verde öl

I vanliga fall brukar vi snabbt checka in på rummet, snabbt packa upp och sen ut och göra staden. Och som sagt, fort ska det gå. Här blev det "No Stress" direkt. Vi får inte checka in ännu och heller ingen annan från vår buss. Vi blev istället bjudna på en välkomstdrink i hotellets bar.  När välkomstdrinken var uppdrucken beställde vi vuxna varsin Strela. Strela är öl som produceras på Kap Verde. 

Hotellets bar ligger alldeles vid havet och vi ser en hel del av vad som kan bli vårt liv en vecka framåt. Där vi sitter ser vi hotellets pool, hotellets egen lilla strand och den långa stranden som ligger lite längre bort. På den långa stranden ser vi piren som vi vet är strandens centrum. Baren ligger fint och inte gör det något att vi blev hänvisade dit en stund. 

Utsikt från vår balkong - mot havet
Utsikt från vår balkong - mot gatan

Lunch på Sal Beach Club
Lunch med både ris och strips

Efter välkomstdrink och Strela tycker vi att vi vill ändå ha vårt rum så vi går till receptionen. De som kommit med vår buss står i kö och kön är rätt lång. Vi är inställda på "No Stress" och accepterar kön. Vi går över gatan och tittar i närmaste lilla affär, där vi förmodligen kommer att köpa allt vi behöver under den vecka vi ska vara här. 

När vi äntligen får vårt hotellrum är som sagt hotellets bar testad, landets öl är testad och vår närmaste affär är testad. En annorlunda start och allt före incheckningen.

Hotellrummet vi får är fullt modernt men ändå ordinärt och vi har havsutsikt som vi beställt. Oscar extrasäng visar sig vara en soffa som var riktigt mjuk. Här kommer vi att trivas bra en vecka. Vi packade upp lite snabbt, bytte till badkläder och gick sen ut.

Vi provade poolen som var kall och vi badade i havet och även det var rätt kallt. Kap Verde är känt för att vara blåsigt och så var det även idag. Blåsten gjorde väl en del för att göra att vi upplevde både pool och hav som kallt. Den sanna temperaturen låg nog runt 21-23 grader både i poolen, havet och i luften.

Stranden utanför Sal Beach Club
Vi gick längs stranden och rätt snart stod vi vid Sal Beach Club, en restaurang vi hade läst om redan hemma. Vi behövde äta lunch så vi kollade deras meny. De hade mat som passade alla så vi slog oss ner vid ett av borden i solen med fötterna i sanden. Vi beställde vad vi ville ha från menyn och maten kom så småningom. På allas tallrikar fanns förutom maten vi beställt både ris och strips. Det har vi aldrig varit med om tidigare.   

Servicen var just idag inte den snabbaste men vad gjorde det, vi skulle ju inte stressa. Problemet med den långsamma servicen var nog mest att vi alla var fruktansvärt trötta. Klockan är cirka fyra på eftermiddagen (sex på kvällen hemma) och nattens brist på sömn är uppenbart märkbar hos oss alla tre. 

Vi tycker om Sal Beach Club men i dag är inget läge att sitta kvar där. Vi bestämmer oss för att gå hem till hotellrummet och vila några timmar för att sen gå ut igen och äta middag. Hemma på hotellrummet lägger sig Oscar i den mjuka extrasängen och somnar nästan omgående. Susanne somnar strax därefter. Janne orkar en enda whisky på balkongen som somnar han. Halv sex på kvällen sover alla jättegott.

En fördel med att resa till Kap Verde ska vara att man inte blir jetlaggad för att det bara är två timmars tidsskillnad. Ingen har berättat för oss att man aldrig ska resa dit dagen efter nyårsaftonen.

Det bli kväll och dags att äta middag men ingen i familjen vaknar mer den dagen.