En vanlig och lugn dag i Santa Maria

Disig morgon från vår balkong
Sjätte dagen på Kap Verde och vi har bara två dagar kvar. Vi längtar fortfarande efter att få riktigt bra och varmt väder men inte heller idag verkar det bli något toppenväder. Det är disigt och blåser gör det som vanligt.

Vi börjar med frukosten på hotellets restaurang. Vi tycker om restaurangen och vi trivs med att sitta där och titta ut över havet. Solen skiner även om det är disigt så efter frukosten byter vi om till badkläder. Vi har bestämt oss för att bara vara vid hotellet idag.

När vi kommer ut igen tar vi plats vid poolen. Det är blåsigt men det är inte mycket att göra åt det. Lite senare flyttar vi lite på oss för att vi har hittat en plats en bit från poolen där det är mer lä. Vi ligger still och solar en stund. Susanne sover, Janne läser bok och Oscar lyssnar på musik. Det är ungefär som det brukar vara.

När det blir dags för lunch bestämmer vi oss för att gå in mot centrum, vilket innebär att vi ska förflytta oss några hundra meter. Vi hamnar på ett ställe vi inte ätit på tidigare. Vi sitter utomhus, mitt i solen för det är ändå inte särskilt varmt. Till restaurangen hör en stor souvenirbutik som vi så klart tar en titt på i väntan på maten. Vi köper inget trots att de har några intressanta saker.

När vi lämnar restaurangen tar vi en liten omväg genom staden innan vi går mot hotellet. Susanne har en idé om att ta ett foto av båda kyrkorna i staden. Det finns två stycken, en blå och en vit. En av dem är protestantisk och den andra är katolsk. Den blå passerar vi och den blir fotograferad. Den vita lämpar sig inte att fotografera just idag för den är omringad av människor för det pågår en begravning. Vi går snabbt igen folkmassan och vidare mot torget.

Den blå kyrkan
Susanne och Oscar på torget

Stranden utanför vårt hotell
Strandpromenad utanför Sal Beach Club

Torget ligger cirka hundra meter från den vita kyrkan och därifrån går vi vidare cirka tvåhundra meter och kommer till stranden. Vi passerar Sal Beach Club utan att stanna där. Från Sal Beach Club går vi några hundra meter hem. Santa Maria är ingen stor stad och det är inga stora ytor vi rör oss på. Det är aldrig mer än några hundra meter dit vi vill komma. Strax är vi tillbaka vid vårt hotell.

Vårt hotell har egen massör och Oscar har blivit lovad att få ta massage innan vi åker hem. Tillbaka till hotellet söker vi upp massören som har tid direkt så vi lämnar Oscar. Vi vuxna gå till hotellets restaurang, den trivsamma restaurangen vid havet, och sätter oss där en stund. Janne beställer varsin caprinia till oss vuxna.

Resans första caprinia
Restaurangen som tillhör vårt hotell

Caprinan är blandad på den kapverdiska nationaldrycken Grouge. Caprinia är därför en vanligt dryck på Kap Verde. Förvånansvärt är att vi väntat i sex dagar med att prova den här drycken för det var riktigt gott och troligen blir den någon mer innan semestern är slut.

Oscar kommer tillbaka från sin massage och är jättenöjd och vi tar en Caprinia till och Oscar får Coca Cola. Vi blir sittande på denna trivsamma restaurang rätt länge.

Sen blir det kväll och dags att äta igen. Vi går tillbaka mot torget, några hundra meter, där de flesta av stadens restauranger finns. Vi har sedan tidigare sett ut den restaurang vi ska äta på ikväll. Den ligger på en tvärgata till torget. Vi slår oss ner vid ett bord ute på gågatan alldeles nära de musiker som underhåller restaurangens gäster. Vi beställer mat och dryck så allt är väl frid och fröjd egentligen, men...

Killar som fryser
Glada killar som fått sina tröjor

Alla har klätt sig i shorts och kortärmade t-shirts. Den klädseln har fungerat alla andra kvällar även om det ibland varit lite småkyligt på grund av blåsten. I kväll sitter vi och väntar på maten, småfrysande och huttrande och det är inte särskilt mysigt. Alla fryser. Det slutar med att Susanne springer hem till hotellet och hämtar tröjor till oss allihop. Sen fortsätter vi kvällen och har det gott.

Efter middagen tar vi en väg hem som vi inte gått tidigare. Vi håller oss på en av turistgatorna men går åt ett annat håll så det blir en lite bakväg hem. Det måste man väl ibland om man vill upptäcka något.

Kvällen avslutas med Caprinia
Det visar sig att vi kommer fram till restaurang Tam Tam. Susanne vet att det är en restaurang som fått mycket bra recensioner på Tripadvisor. Klockan är strax över tio på kvällen och vi har just ätit men Susanne vill gå in där bara för att restaurangen fått så bra recensioner. Vi har bara en dag kvar på Kap Verde och vi kommer inte att komma tillbaka hit annars.

Vi kliver in på Tam Tam, miljön är modern och tilltalande. Vi får anta att är maten bra. Vi vuxna beställer dagens tredje caprinia, bara för att beställa något. Efter drinken fortsätter vi gå mot hotellet via bakgatorna.

Det har inte hänt något särskilt alls idag men det är väl så det ska vara på Kap Verde. Deras ledord är som vi skrivit tidigare "NO STRESS". Vi har inte stressat utan bara lufsat omkring men vi har ändå upptäckt både Caprinia och Tam Tam. 

I morgon är vår sista dag på Kap Verde och vi ska nog lyckas leva upp till temat även i morgon...