Det regnar en dag om året på Kap Verde - det hände idag

Piren på håll - i mulet väder

Så har det blivit femte dagen på Kap Verde. Idag har vi inga planer alls annat än att bada och förhoppningsvis sola lite. Det har inte blivit mycket sola av och heller inte så mycket bad. Temperaturen har legat mellan 21 - 23 grader varje dag men så blåser all värmen bort och det känns betydligt kallare.

Idag är det mulet, verkligen mulet, men det regnar inte. Det sägs att det bara regnar en gång om året på Kap Verde så naturligtvis regnar det inte, men fint väder är det definitivt inte.

Vi fördriver förmiddagen på hotellrummet. Nej, tråkigt har vi inte, snarare lugnt och skönt. Vi ligger i Oscars sköna säng och läser en bok tillsammans. När vi tröttnat på det sitter Oscar på rummet med sin Iphone och vi vuxna sitter på balkongen med våra Iphones.

Framåt lunch går vi ut för att hitta något ställe att äta. Vi har en idé om att äta på ett ställe på stranden där vi aldrig varit men hamnar ändå på Sal Beach Club. Här har vi varit många gånger nu och det har blivit en favorit. Det är rätt mycket folk här även idag, säkert fler än vi som bara slår ihjäl tid. Vi får ett bord utan tak och det blir bra, det regnar ju inte. Vi spelar yatzy för att fördriva tiden och sen äter vi lunch så klart. Det finns en hel del att välja på så alla är nöjda med det.

Efter lunchen sätter vi oss en stund på stranden bara för att titta. Att bada finns inte på kartan, vi har inte ens badkläder på oss idag. Det blåser som vanligt och det är inte särskilt skönt att bara sitta där. Vi går tillbaka mot hotellrummet.

Innan vi går in på rummet köper vi med oss en flaska rött vin tillverkat på Kap Verde. Så klart vi måste roa oss med något som har med landet att göra. Uppe på rummet spelar vi flaggspelet en gång, på balkongen, i brist på annan sysselsättning. Janne vinner som vanligt, Oscar blir två och Susanne blir trea. Det är inte särskilt skönt på balkongen. Det blåser även här.

Efter flaggspelet går Oscar in på rummet, surfar på sin Iphone. Vi vuxna sitter kvar på balkongen och dricker vårt kapverdianska vin. Det är ett helt ok vin, inget fel på det alls.

Janne och Oscar på Sal Beach Club
Stranden utanför Sal Beach Club

På kvällen går vi ut och äter och valet faller på Ocean Café, även det ett favoritställe. Vi tror att de på något sätt höll på att bygga om och kanske ska de flytta. Just idag har de inte alla maträtter på menyn för att någonting är "in the other kitchen".  Både Susanne och Oscar är inställda på pizza men det går inte att få just i kväll, det blir hamburgare istället. Janne beställer något som var riktigt intressant, en charktallrik.

Den här kvällen är jättemysig på Ocean Café. Det är mycket folk, både lokalbefolkning och turister. Två musikaliska män, en på keyboard och en på gitarr, är där och spelar. De har en gedigen samling låtar som de spelar och sjunger, kompade av bakgrundsmusik från en dator. De är riktigt duktiga.

Sen blir allt tyst och mörkt. Strömmen har gått och det är svart i hela Santa Maria. Vi befinner oss i ett fattigt land i Afrika så en snabb tanke hinner gå igen huvudet. Blir det upplopp på gatorna nu för att de ska rensa alla butiker? Något sådant händer naturligtvis inte. Strömmen kommer strax tillbaka på Ocean Café, de måste ha haft ett eget aggregat på något sätt för resten av Santa Maria är fortfarande svart.

En stund senare går vi hem i mörkret, med våra Iphones som ficklampor. När vi går vår fem minuter långa promenad mot hotellet hör vi åskan på håll och till vår stora förvåning så regnar det. Det är otroligt fascinerande, skrattretande och roligt att få uppleva detta eftersom det bara regnar en enda dag om året på Kap Verde. Det är inget skyfall men väl framme vid hotellet regnar det i alla fall så mycket att människorna tar skydd.

Vin producerat på Kap Verde
Jannes middag på Ocean Café

Det är så klart svart på vårt hotell också så vi väljer att gå till hotellet restaurang, den vid havet, en stund. Vi kan lika gärna sitta där bland lite människor som att sitta ensamma i mörkret på rummet. Att det är strömavbrott verkar inte vara något som bekymrar personalen. De är redo med ficklampor, tändare, ljusyktor och så klart kan vi bara handla med kontanter.

Vad som fascinerar dem mer är att det regnar. Janne säger skämtsamt något om regnet till barkillen. Barkillen skrattar. Han har sett att det regnar men säger att det måste ha varit hundra år sedan sist.

Strömavbrottet pågår totalt kanske två-tre timmar. Vi sitter vid vårt bord med en stor ljuslykta framför oss. Det känns lite uppgivet men mysigt. Efter cirka 30 minuter ser vi att grannhotellet har fått tillbaka sin elektricitet och strax därefter får vi veta av barpersonalen att det finns elektricitet på rummen även hos oss.

Efter att ha tömt våra glas går vi genom ett lätt duggregn till vårt hotellrum. Hotellområdet är fortfarande svart men inne på rummet kan vi tända lamporna. Det är blött på vår balkong men vi sitter ändå där en stund och spelar flaggspelet.

En mulen och lite småtråkig dag slutade ändå med att vi fått uppleva några timmars strömavbrott och regnväder på Kap Verde. Det sägs regna en dag om året på Kap Verde och just den, nästan en historisk dag år 2015, var vi där.