Solsting, Solnedgång och Julmys på Koh Lanta

Vi ska gå så långt det är möjligt
Tredje dagen på Koh Lanta, Klong Dao stranden. Idag ska vi promenera norrut på stranden. Efter frukost och insmörjning är det dags att gå ut på stranden. Målet med promenaden är inget särskilt annat än att se om det hänt någonting nytt sedan sist.

Ute på stranden fanns Oscar sin kompis Melvin. Där sprack den planeringen för Oscar vill så klart inte längre följa med på någon långpromenad på stranden. Vi lämnar honom tillsammans med kompisen så får det sköta sig själva.

Killarna har två pooler och ett stort hav där de kan roa sig. Oscar är mer än väl simkunnig så det känns inte oroande alls. Han behöver inte vaktas längre och Klong Dao känner han till så han hittar överallt.

Vi vuxna får egen tid och beslutet att promenera kvarstår men nu finns ett mål. Vi ska gå så långt det går att gå norrut på stranden. Janne har gjort det några enstaka gånger tidigare men Susanne har aldrig gjort det. Det verkar numer finnas en liten restaurang längs bort och den måste vi så klart titta till.

Poolen på Southern Lanta Resort
Poolen på Lanta Villa

Vi börjar gå i hyfsat snabbt tempo och det är varmt. Susanne mår inte bra av värmen men tar ett bad och tror att det ska gå över. Det blir så klart bättre av badet och vi fortsätter gå. Det tog cirka 30 minuter att gå till den norra änden av stranden. Väl där är Susanne totalt slut av värmen och vill bara sätta sig på restaurangen för att få något att dricka, så vi sätter oss därför på restaurangen en stund.

Restaurangen (Focus) visade sig vara riktigt trevlig. Det är rätt mycket folk som sitter där trots att klockan ännu inte är mer än cirka 11:00. Det kändes som vi upptäckte ett trevligt ställe, synd bara att det är långt att gå för exempelvis en lunch.

Janne har plockat upp en manet
En stor krabba på stranden
Efter att ha fått i oss drickor och vilat lite finns det energi att börja gå hemåt igen. Ytterligare 30 minuters promenad i värmen. Vi går i ett lugnare tempo hemåt och studerar både maneter och krabbor. De stora genomskinliga maneterna ser man ibland längs stranden men de är inte farliga men lika väl rätt äckliga (Susannes kommentar).

Susanne har solsting
När vi kom tillbaka till vårt resort fanns Oscar och hela familjen var samlad igen. Vi stannade en stund vid stranden och poolen tills det var dags att äta lunch. Lunchen hade vi bestämt att vi skulle äta på en restaurang lite norrut på stranden, tidigare Sanuk, idag Bambi så vi gick dit. Vi beställde mat och dryck och Susanne började åter må dåligt av solen och värmen.

Vi satt i skuggan och Susanne hade solglasögon på sig. Över huvudet la hon en t-shirt men kunde ändå inte öppna ögonen. Det var bara för ljust och tokjobbigt. Samtidigt kom även huvudvärk och allmänt illamående. Susanne slängde snabbt i sig maten och gick sen hem, la sig på sängen i det mörka luftkonditionerade rummet. Somnade och vaknade cirka två timmar senare och då var allt bra igen. När attacken var över kan man ana att det var en släng av solsting.

Vi hade kommit en bra bit in på eftermiddagen när Susanne var ute i solen igen. När solnedgången närmade sig satt vi oss på Wee View, alldeles bredvid vårt resort. Här blev vi sittande länge medans killarna lekte på stranden. En av anledningarna till att vi blev sittande rätt länge var att just ikväll så tycktes solen gå ner i havet. Vi har uppmärksammat att solen aldrig går ner i havet för det kommer alltid moln ivägen i sista stund. Totalt är det inte mer än en handfull gånger vi har sett solen verkligen gå ner i havet.

På väg ner i havet ?
Solen lyckades väl nästan gå ner i havet
När kvällen kom gick bara hem och bytte om sen gick vi tillbaka till Wee View. Anledningen till att vi gick tillbaka är att de har ett väl fungerande WiFi. Syftet var att vi skulle kunna se några avsnitt av årets julkalendern - Barna Hedenhös på SVT Play. Vi hade börjat se julkalendern hemma i Sverige men inte sett klart den eftersom vi åkte hemifrån den 20 december.  Här på restaurangen klarade vi av ytterligare två avsnitt.

Vi avslutade kvällen med julmys hemma på rummet. Vi hade, för Oscars skull, tagit med oss en film hemifrån - Musse Piggs Magiska Jul. Efter filmen spelade vi Kasta Gris och Oscar utklassade oss vuxna totalt. Det var den tredje dagen på Koh Lanta. I morgon är det julafton och ska vi fira jul...