Vi måste rädda Oliver

Oscar fick Oliver av farmor
Vi befinner oss på Napoli Centrale i Italien. Tåget vi just har klivit av ska vidare till Syrakusa klockan 12:45. Vi ska ta oss till en annan station där vi hoppas hitta ett lokaltåg som ska ta oss till Sorrento. Vi frågar oss fram, släpande på resväskor och ryggsäckar. Efter cirka fem minuter har vi precis hittat var vi kan köpa biljetter till nästa tåg. 

Klockan är 12:46 när Oscar frågar "Var är min ryggsäck?"

Snabbt konstaterar vi att Oscar har glömt sin ryggsäck på tåget. Susanne visste att tåget skulle åka vidare mot Syrakusa klockan 12:45 så det har förmodligen redan åkt. Susanne är mest irriterad över att det ligger en massa dyra saker i ryggsäcken typ Oscars Iphone och nyköpta hörlurar. Samtidigt som hon är irriterad ser hon att Oscar har sin Iphone i handen och hörlurarna har han på huvudet. Ingen fara med de dyra sakerna alltså. Vi kan låta ryggsäcken åka iväg, det spelar ingen roll. Oscar verkar inte nöjd med det beslutet.

"Vad hade du i ryggsäcken då"? "Boken och Oliver". Boken är han inte ett dugg bekymrad över, men när Oscar säger "Oliver" låter han jätteledsen.

Oliver är Oscars gosedjur, en liten pandabjörn som han fick av sin farmor när han var fem månader. Oliver har varit med Oscar på varenda resa som han gjort. Första resan gick till Mallorca bara någon dag efter att Oscar och Oliver hade blivit kompisar. Sen dess är Oliver Oscars bästa resekompis.

Oliver provar cyklop
Oliver på ett hotellrum i Polen

När vi reser ligger Oliver alltid i Oscars handbagage. Då finns han när det är dags att sova på flyget eller kanske på någon flygplats. Man vet inte vad som kan hända på en resa, det kan bli tröttsamt att vänta och kännas otryggt på nya platser. Vi har alltid trott att Oscar har mått bra av att ha sitt gosedjur tillgängligt. Det var helt otänkbart att vi skulle förlora Oliver här.

Janne och Oscar rusar iväg. Susanne som står kvar och vaktar väskorna målar upp ett scenario av olika situationer detta kan leda till om tåget börjar rulla när de är ombord på tåget. Vad händer om Janne åker iväg och Oscar står kvar på stationen? Vad händer om Oscar är ombord på tåget ensam? Vad händer om de båda är ombord på tåget när det börjar rulla? Det känns jobbigt att stå där med fem väskor och inte veta men Oliver måste räddas.

Oliver är alltid i handbagaget
Oscar och Oliver ska sova


De kommer i alla fall tillbaka båda två med en ryggsäck som innehåller pandan Oliver. Janne är helt slut av språngmarschen men i övrigt är alla glada och lyckliga över att Oliver är räddad. Oliver slapp att åka ensam till Syrakusa. Nu åker han vidare med oss till Sorrento.

Idag är Oscar tolv år. Han har inte Oliver med sig överallt längre, men på långa resor finns han fortfarande med. Det ska bli intressant vad som händer med Oliver framöver men helt klart är att Oliver har varit och är fortfarande betydelsefull.