Peterskyrkan, Vatikanen, Michelangelo och fantastiska målningar

 

På väg till Peterskyrkan
Idag är vår andra dag i Rom och idag ska vi göra Vatikanstaten. Vi ska se Peterskyrkan och Vatikanmuseumen med Sixtinska kapellet. Tanken var att vi skulle komma iväg tidigt för att slippa stå i kö men nu är ingen i familjen direkt morgonpigg så vi kom iväg först vid 11-tiden.

Det är 1,3 kilometer från vårt hotell Visconti Palace hotell till Vatikanen. En helt ok sträcka att gå så det var så vi tog oss till Vatikanen. 

Vi lyckades förmodligen inte gå närmaste vägen idag heller men efter en stund gick vi i alla fall in i Vatikanen. Som Oscar sa "det är första gången jag har gått till ett annat land". Några gatuhörn senare uppenbarar den sig, Peterskyrkan. Vi svänger så klart in på gatan som leder mot kyrkan. 

På gatan som leder mot kyrkan finns några souvenirbutiker. Vi går in i en av dem och köper ett vykort och frimärke. Det är en kul grej att skicka ett vykort från Vatikanstaten med deras eget frimärke. Vi var säkra på att mottagaren av vykortet skulle uppskatta det. 

Framme vid Petersplatsen uppstår ett visst kaos. Eftersom vi vet att vi kommer att få stå i kö så går vi fram till en kvinna på gatan som kan hjälpa oss förbi köerna. Hon kan hjälpa oss att komma snabbt in i Peterskyrkan och i Vatikanmuseet. Hela rundvandringen med guide kommer att ta fyra timmar. Vi blir visade kartor och hon pratar och vi förstår ingenting så det uppstår ett kaos i familjen.


Petersplatsen - dags att stå i kö
Petersplatsen - när vi kommit ut från kyrkan
Jag bara vägrar att gå med en guide i fyra timmar och förstår inte varför vi ska betala för att gå in i Peterskyrkan när det är gratis. Det där med gratis köper även Janne så beslutet blir att vi klarar oss själva och det visar det sig att vi faktiskt gör. Riktigt bra!

Vi ställde oss i kön till Peterskyrkan. Det var en väldigt lång kö, men det tog oss inte mer än cirka 25 minuter att komma in i kyrkan. Visst var kyrkan vacker, stor och mäktig. Det är så klart intressant att ha varit där men vi var ändå inte så imponerade. Det som var vackrast i kyrkan var alla statyer, Michelangelo hade gjort någon eller några av dem.


Trädgården vid Vatikanmuseet
Janne på Vatikanmuseet
När vi går ut från kyrkan hittar vi vad som blir vår räddning gällande kön till Sixtinska kapellet. Precis vid utgången säljs biljetter till Vatikanmuseet. Vi betalade och fick en voucher och en tid när vi skulle gå. Tiden vi får är om cirka fyrtio minuter. Det tar cirka femton minuter att gå dit. Helt perfekt! Vi sätter oss på Petersplatsen en stund och skriver vykorten vi köpt. Vi vill få iväg dem innan vi lämnar Vatikanen.

Strax innan utsatt tid är vi på plats vid ingången till Vatikanmuseet. Vi har passerat en troligtvis kilometerlång kö innan vi kom fram till ingången. Det var nästan så att man kände sig lite VIP när vi hade all rätt att gå förbi denna långa kö och undrade varför inte alla hittat den biljettdisk som vi hittade. Vi löste in våra voucher till biljetter och gick in.


Vackra golvmosaiker
Även detta vackra golvmosaiker
En av alla korridorer fyllda av målningar
Detta en gobeläng på väggen

Vatikanmuseet är värda hur många inlägg som helst, men vi är inte rätt personer att berätta om den historien. När man kommer in på museeet börjar det med en stor trädgård och sen går man in i byggnaden och ser till en början mest statyer. Det är skyltat mot Sixtinska kapellet men vad vi inte vet då är att det kommer att dröja en timme innan vi är framme där. Det är en lång väg att gå. Alla turister trängs ihop i korridorer som leder till olika rum. Alla rummen prydda med mer eller mindre vacker konst.  

Korridorerna och rummen täcks av golvmosaiker, väggmålningar, väggobelänger, takmålningar och allt är väl otroligt vackert och välbevarat. Vilket jobb som lagt ner på detta. Vet inte hur mycket Michelangelo skapat av allt detta men han har blivit en intressant person på denna resa (minns att vi fått veta lite om hans historia på Time Elevator igår). Michelangelo måste ha varit en fantastisk konstnär.


Väggmålning
Väggmålning
Efter att ha gått i korridorer fulla med turister och trängts genom varenda dörr för att komma vidare i cirka en timme ändrar allt helt plötsligt skepnad. Det kommer tavlor som Salvador Dali har målat. Tavlor som Salvador Dali har målat hade kunnat vara hur intressant som helst men inte här och nu efter en timmes promenad med målet att komma fram till Sixtinska kapellet.


Takmålning
Efter Dalitavlorna börjar vi äntligen närma oss huvudsevärdheten på detta museum - Sixtinska kapellet. I Sixtinska kapellet finns Michelangelos välkända målning Adams Skapelse. Vet du inte hur den ser ut - klicka här.

Väl framme i Sixtinska kapellet, var målningen kanske inte en besvikelse riktigt, men lite Mona-Lisa känsla var det allt. Det var en väldigt liten målning allra högst uppe i taket. Som sagt inte märkvärdig alls och hade det inte varit för att den är så känd hade vi troligen inte alls lagt märke till den. Ännu mer besvikelse var att man inte fick fotografera den. Nu hade vi i alla fall sett målningen och det var i stort sätt bara utgången kvar.

Trots att det tog väldigt lång tid att gå igenom hela huset för att komma till Sixtinska kapellet så var det ändå värt besväret. Det finns otroligt mycket vackert som är klart sevärt. Hade bara varit skönt att slippa alla turister.

När vi kommer ut i verkligheten i Rom igen så tar vi en taxi till stadsdelen Trastevere. Planen var att vi skulle äta middag där och titta i några så butiker. Det skulle vara ett litet mysigt kvarter med många små delikatessbutiker hade vi läst.

Vi gick omkring lite i kvarteret men hittade inte riktigt vad vi sökte men troligen var vi lite tidiga, många butiker var fortfarande stängda. Vi slog oss ner på en restaurang för vi hade fortfarande inte ätit lunch och klockan var över fyra på eftermiddagen. När vi ätit vår lunch/middag gick vi längs Via della Lugaretta utan att göra några större upptäckter, men det var fortfarande tidigt. Vi hade i alla fall varit i Trastevere nu så vi fortsatte att promenera längs Tibern hela vägen hem till hotellet.


Middag i Travestere
På väg hem till hotellet längs Tibern

Hemma på hotellet tog vi även idag hissen upp till takterassen. Vi vuxna delade på en flaska vin och Oscar fick Coca Cola. Idag blev det ingen spel, hotellet har gratis WiFi så alla satt med sina mobiler.

Vi hade haft en bra dag i Rom och även idag blev det en promenad på cirka 18 000 steg. Janne hade besökt sitt 50:e land och Oscar sitt 28:e land - Vatikanstaten. Trötta efter dagens långa promenad somnar vi gott. I morgon tar vi tunnelbanan till Colosseum.