I Öregrund ser vi solen gå ner i havet

Hamnen i Öregrund
Vi försöker varje år hitta en plats i Sverige där vi aldrig har varit och dit det skulle vara roligt att åka. I år föll valet på Öregrund, i Roslagen.

Det fanns fler skäl till att välja Öregrund. Det är ungefär 13 mil från Stockholm till Öregrund, en lagom lång sträcka att köra för några dagars besök. Öregrund är främst känt för sina vackra klippor längs havet, Tallparken. Öregrund är den enda platsen på fastlandet på ostkusten där du kan se solen gå ner i havet. Havsörnar ser man så gott som dagligen, sälar kan man se om man letar upp dem. Hade vi engagerat oss hade vi kunnat se någon orkide´ och någon liten gölgroda som var unik för platsen.

Vi hade bokat Strandhotellet i Öregrund som även tillät att vår lilla kanin Slashie fick bo på hotellet. Hotellet låg centralt och klipporna skulle vi lätt nå från det centrala Öregrund. Förväntningarna var rätt högt ställda när vi vid lunchtid en lördag åkte iväg.

Vi åkte i princip raka vägen till Öregrund men stannade till en kort stund i Norrskedika, strax söder om Öregrund. Anledningen var att alldeles vid vägen fanns en jättestor loppmarknad. Vi läste senare att det var Roslagens största loppis och den var öppen varje lördag. Lite roligt inslag i färden mot Öregrund. Nej, vi köpte inget.

Den enda säl vi såg på klipporna
Fin fågel på klipporna

Besöket i Öregrund började med en onödigt dyr lunch på en av de tiotal restauranger som lång längs havet och hamnen. Några hundratal meter från alla restauranger började klipporna. Efter lunchen gick vi så klart mot klipporna, som ju var syftet med denna resa. Vi skulle bada, i havet.

Klockstapeln till Öregrunds kyrka
Västergatan - vid havet låg vårt hotell

Vi började gå längs havet på klipporna. Vi gick och vi gick, klättrade som stengetter mellan varven men någon lämplig plats att bada på hittade vi inte. Det var en varm och solig dag så människor låg på klipporna och solade men vi såg inte att någon badade. Vi frågade någon var man kunde bada och fick veta att det fanns en badstege en bit bort. Vi gick vidare.

Jodå, vi hittade badstegen där någon enstaka badade men av oss tre var det faktiskt bara Oscar som badade trots badstegen. Det skulle även finnas en liten sandstrand men den hittade vi aldrig.

Klippor mot kvällningen
Oscar bland stenar mot kvällningen
Efter att ha promenerat på klipporna en bra stund går vi den närmaste vägen, längs bilvägen tillbaka till hotellet. Vårt hotell har en liten pool och en bar så där blir vi sittande en stund och här badar så klart alla.

Middag äter vi på en pizzeria med betydligt rimligare priser än lunchrestaurangen.

Efter middagen är det dags för nästas stora händelse i Öregrund. Vi ska se solen gå ner i havet. Det har varit en strålande dag vädermässigt och solen  har alla förutsättningar att gå ner i havet. Solen ska gå ner runt klockan 22 vet vi men vi sitter mer än en timme på klipporna. Det är riktigt vackert och det är så lugnt, trots att vi är långt från ensamma på klipporna.

Oscar fångar solen
Solen går ner i havet

Så småningom går solen ner och dagen bör ta slut där, men just ikväll går matchen om tredje priset i Fotbolls-VM så vi går hem till hotellet och kollar matchen innan det blir sängdags.

Öregrund har så här lång uppfyllt alla förväntningar vi hade. Öregrund är en jättefin lite stad och de vackra klipporna är väldigt lättillgängliga. I morgon ska vi titta på fler klippor och ta bilfärjan över till Gräsö.