En mysig dag på Gräsö

Coola killar i Tallparken - Öregrund

Vi befinner oss i Öregrund, en liten stad på den svenska östkusten, känd för sina vackra klippor. De vackra klipporna i Tallparken är en av anledningarna till att vi är här. Igår gick vi längs de vackra klipporna men det var svårt att hitta en plats där man kunde bada. Idag har vi därför bestämt oss för att ta oss till vad vi tror är det riktiga Tallparken. Klipporna finns precis överallt längs Öregrund, men när vi åkt in i staden igår såg vi en skylt där det stod Tallparken. Dit åker bilen idag.

Här finns några tennisbanor, en skog och ett motionsspår (eller en promenadstig). Havet ser vi och klippor också. Vi frågar två promenerande damer var den lilla sandstranden finns. Vi får veta åt vilket håll den ligger och vänder för att gå däråt. Framme vid sandstranden får vi bekräftat att det är inte mycket till strand men här går det i alla fall att ta sej ner i havet. Nej, vi badar inte för idag är det inte mycket till badväder. Det regnar inte men det är mulet.

Vi stannar ändå till vid stranden en stund, leker mest och fotograferar. Det är riktigt fin natur där vi befinner oss. Sen promenerar vi genom skogen tillbaka till bilen.

Den lilla sandstranden i Tallparken - Öregrund
Minigolf på Gräsö Camping

Vi har bestämt sedan tidigare att om det är lite sämre väder någon dag tar vi bilen över till Gräsö. Det går en bilfärja från centrala Öregrund till Gräsö. Det tog inte lång tid att åka över och vi kommer ganska snart fram till Gräsö Camping. Det var en riktigt fin campingplats med servering, minigolfbana och en egen sandstrand. Här gick det verkligen att bada om vi hade velat. Vi promenerar runt på campingen, solen kommer fram alltmer. Vi köper sen varsin glass och avslutar besöket med en runda minigolf.

Sen åker vi vidare norrut på Gräsö. Vi vet inte vad vi tror att vi ska hitta men vi vill komma så långt norrut på ön som vi kan komma. Lunchtiden är passerad och vi har inte fått i oss något att äta. Vi stannar till vid ett jättemysigt café längs vägen. Här köper vi varsin macka som får bli dagens lunch. Cafét är beläget i en ladugård och några bord finns ute på gården. Vi sätter oss ute på gården alldeles bredvid vägen men det gör inget för på andra sidan vägen har vi ett helt gäng med kor. Det tillhör inte vår vardag att sitta tio meter från betande kor och fika så det kändes riktigt mysigt.

Fikat vid ladugården hos kossorna - Gräsö
Oscar och Janne vid Örskärssund - Gräsö

Efter fikat åker vi vidare norrut. Vi vet att norr om Gräsö finns Örskär och då har vi nått den allra nordligaste ön i Stockholms skärgård och det är väl det som är målet.

Framme i Örskärssund som platsen heter, kliver vi ur bilen och sätter oss på klipporna och tittar. Det är fint här och vi ser Örskär på andra sidan vattnet, men till Örskär kommer vi inte. Vi ser i alla fall ingen båt som kan ta oss dit och vi är inte ensamma. Det sitter fler än vi på klipporna och bara tittar och pratar.  Målet är uppnått. Bilen vänder och åker tillbaka mot Öregrund.

När vi ställer ifrån oss bilen utanför Strandhotellet i Öregrund (där vi bor) har det börjat regna. Eftersom det blev en torftig lunch så bestämmer vi oss för att gå raka vägen till en restaurang. Vi har inte mer än två hundra meter till gatan där alla restauranger ligger och vi går inte på en av de första, en pizzeria, mest på grund av priset och ganska mycket på grund av regnet. Vi sitter på deras uteservering under tak och ser det smattrande regnet. Trots regnet så har vi det riktigt bra.

På andra sidan havet finns Örskär
Oscar och Janne väntar på pizza

Vi har haft en toppenhelg i Öregrund och på Gräsö. Vi hade en plan för vad vi skulle göra om vädret blev sämre och vi hade anledning att genomföra den planen. Och riktigt bra var det. Hade det varit en varm och solig dag hade vi aldrig åkt över till Gräsö, spelat minigolf, fikat bland kossorna eller suttit på klipporna och tittat ut över den nordligast ön i Stockholms skärgård. Med andra ord var det helt lyckat att det blev lite sämre väder.

Som kuriosa kan nämnas att från minigolfbanan idag såg vi en flygande havsörn. Havsörnar sägs det att man ser här i området så gott som dagligen. Sälar hade vi också kunnat se men de fanns inte riktigt i Öregrund utan en bit därifrån så någon säl såg vi inte. Har ni inte varit i Öregrund så kan vi absolut rekommendera en utflykt på några dagar dit. Det ligger inte långt från Stockholm och här finns en mysig liten stad att besöka.

Innan vi går och lägger oss idag är det bara en sak kvar att göra. Se finalen i fotbolls-VM mellan Tyskland och Argentina. Tyskland vann.