18 000 steg i Rom

Jag och Oscar  på en bro över Tibern

Strax efter klockan sju på morgonen lyfter vi med dagens första SAS plan till Rom. Vi ska vara i Italien i två veckor. Vi startar med tre nätter i Rom, fortsätter sedan med fyra nätter i Sorrento och avslutar med sju nätter i Terracina. Vi har förbokat alla hotell hemifrån via Booking.com.

Syftet med resan är att Janne ska få besöka Rom och Vatikanstaten och jag ska få besöka Sorrento, Pompej, Positano och Capri. En resa som jag pratat om i säkert femton år. Att vi avslutar i Terracina en vecka är för att få lite avkoppling med sol och bad innan vi reser hem igen, kanske mest för Oscars skull. 

Framme i Rom tar vi en minivan, en lite större taxi, som kör oss raka vägen till Hotel Visconti Palace, ett fyrstjärnigt hotell i statsdelen Vatikanen. Vi känner oss välkomna till hotellet som verkar trevligt och rummet är fint utan att vara lyxigt. Vi gör oss snabbt lite hemmastadda på rummet och planerar sen snabbt vad vi ska försöka hinna under dagen. Sen bär det iväg ut på stan.

Vi bor cirka femton minuters promenad från Spanska Trappan och där ska finnas en McDonalds´. Tanken är vi ska äta vår första lunch på McDonalds´, mest för att få det avklarat. Pizzor och pasta kör vi senare.

Vi börjar promenaden med att gå över Tibern, floden som går genom Rom. På andra sidan floden är vi strax vid Piazza Popolo. Härifrån utgår Roms centrala gågata Via del Corso. Vi stannar till en stund vid Piazza Popolo och tar våra första foton och går sen vidare på Via del Corso.

Janne och Oscar i Spanska Trappan
Lunch på McDonalds´

Det är inte mycket att säga om Via del Corso, här fanns en hel del kända butikskedjor och troligen en och annan mindre kända butiker. De butiker vi la märke till var väl de vi kände igen. Vi är av någon anledning inte mycket för att shoppa så vi gick inte in i många affärer.

När vi närmar oss Spanska Trappan lämnar vi Via del Corso och går in på en tvärgata, en rätt mysig gata med lite restauranger och en del affärer där man kunde provsmaka bland annat Limoncello. Det gjorde vi förstås.

Ingången till Ferraributiken
Fontana di Trevi "Under Construction"

Framme vid Spanska Trappan stannar vi så klart en stund, tar en massa foton som alla andra turister. Janne och Oscar går hela trappen upp. När de kommer ner igen går vi mot McDonalds´ som vi hittar med hjälp av Tripadvisors kartor. För oss har det blivit en grej att äta på McDonalds´ i varje land där vi inte redan har gjort det. Maten på denna restaurang var helt ok men vedervärdigt mycket folk. Vi stod troligen i kö närmare trettio minuter innan vi ens fick beställa. Ingen höjdare på så sätt alltså, men nu var det gjort.

Nästa på planeringen var att besöka Ferraributiken som ligger på Via Tomacelli alldeles bredvid Via del Corso. För att komma dit från Spanska Trappan gick vi Via Condotti. Via Condotti är gatan där alla de stora modehusen ligger på rad. Nej, vi gick inte in i någon av de butikerna, men det skulle vi kanske gjort, hade varit intressant att veta vad dessa kläder kostar.

Ingången till Time Elevator bion
Viktor Emanuells monument

Ferraributiken går vi så klart in och den var ganska liten så vi blev inte långvariga och inte köpte vi något heller. Mitt emot Ferraributiken fanns en butik som borde tilltala vissa fotbollsfans. Här såldes souvenirer till i alla fall lagen från Rom. 

För att komma till Fontana di Trevi, som var nästa stopp på denna promenad genom Rom, var vi tvungna att lämna Via del Corso. Vi gick in några tvärgator, passerade igenom en modern galleria, gick genom en mysig gränd och sen var vi tvungna att fråga oss fram. Väl framme så var fontänen, som vi fått veta av hotellets receptionist "under construction". Fontänen var avspärrad för byggarbete och tömd på vatten.

Det sägs att man ska kasta ett mynt i fontänen, av någon anledning vi inte har klar för oss. Vi gjorde inte det men det fanns fler turister som gjort det. Innanför avspärrningen låg mynt på marken. En liten besvikelse kanske att fontänen inte var vattenfylld men vi har i alla fall varit där nu. Check!

Pathernon
Fotograferar Pathernon

När vi lämnar Fontana di Trevi går vi samma väg tillbaka och passerar den lilla mysiga gränden. Här sätter vi oss på restaurangen en stund. Vi börjar bli trötta. Vi har varit uppe tidigt och den sista biten till fontänen tog lite på krafterna. 

Vi inser att gränden där vi sitter ligger alldeles nära Via del Corso, gatan vi följt hela dagen, så det blir strax dags att fortsätta promenaden. Nästa mål är Time Elevator som också ligger på en liten tvärgata i slutet av Via del Corso. Vi går till Time Elevator och köper biljetter, men det dröjer en stund innan filmen börjar så vi går ut igen.

I slutet av Via del Corso ligger Viktor Emanuel Monumentet, en stor pampig byggnad som vi inte visste mycket om, men vi tar kort på byggnaden bara för att den är stor och pampig. För att fördriva ännu mer tid går vi in i en liten närbelägen kyrka. I kyrkan sätter vi oss på bänkar, vilar benen och njuter lite av den musik som spelas. Det är fler turister som har valt att göra likadant.

Oscar på Piazza Navona
Man undrar...

Sen är det dags för Time Elevator. Time Elevator har vi tagit med på schemat för Oscars skull. Det är en vad man kan kalla upplevelsebio. Man får sitta i stolar som rör sig och filmen spelas upp framför. 

På så sätt lever man sej in i filmen på ett intressantare sätt. Filmen som spelas upp berättar om Roms historia under 2750 år. Oscar var troligtvis mest road av upplevelsen men vi alla tyckte att filmen som visades var mycket givande. Man fick sitta i olika små bås och i vårt bås pratades det engelska.

Vi fick veta en hel del om Julius Caesar (det har funnit två) och även Viktor Emanuel (han med monumentet) nämndes, vill minnas att han hade varit kung och enat Italien. Vi fick också veta en del om byggnaden Pathernon och Michelangelos målningar i Vatikanen. Filmen tog cirka 30 minuter och var som sagt sevärd.

Pathernon blev nästa mål på vår promenad. Pathernon fanns egentligen inte med på vår planering men efter vad vi fått se på filmen så blev det intressant och det låg inte långt därifrån. Det tog oss mindre än tio minuter att gå dit. En stor pampig byggnad och det var kupolen man skulle lägga märke till hade vi fått veta i filmen. Vad som också fanns var en del gravar, bland annat Viktor Emanuels grav och några riktigt fina statyer.

Efter Pathernon var vi nöjda med dagens upplevelser. Det hade blivit dags att sätta sig ner och ta det lugnt igen. Vi behövde äta, och dricka. På planeringen stod att vi skulle försöka äta vid Piazza Navona, ytterligare en liten promenad. Vi var framme fortare än vi anat.

Middag på Piazza Navona
Oscar på hotellets takterass
Piazza Navona är ett stort torg med restauranger, försäljare och jycklare. Jycklar är kanske inte rätt ord, men människor som vill tjäna pengar på diverse olika trick vi andra ska imponeras över. Vad som framför allt finns på torget är stora fina fontäner. Det är ett folkfyllt och livligt torg och det kändes roligt att sätta sig där och äta. Här blev det pizza till Oscar och pastarätter till Janne och Susanne.

Efter maten var vi trötta och promenaden fortsätter, men nu hemåt. Det var lite längre längre hem än vi trodde men vi lyckades nog inte gå den närmaste vägen.

På hotellet tar vi hissen upp till hotellet takveranda. Där visade det sig vara jättemysigt, en restaurang och bar utomhus på sjunde våningen. Vi vuxna delar en flaska vin och Oscar får Coca Cola. Här sitter vi och pratar och spelar luffarschack en stund.

Det hade varit en lång och intensiv dag. Promenaden genom Rom blev cirka 18 000 steg. Långt kan tyckas men alla var jättenöjda med dagen. Vi hade hunnit med mycket och nu har vi två dagar kvar i Rom. Efter takterassen var det bara att sova. I morgon ska vi göra Vatikanstaten...