Otroligt vackert på Capri

Janne på väg till Capri
 Vi befinner oss i Sorrento och idag ska vi besöka Capri. Vi har bokat en dagsutflykt och efter frukost står en chaufför och väntar på oss. Chauffören plockar upp ytterligare några turister från närbelägna hotell innan bilen åker vidare. Det tar cirka 20-30 minuter innan vi är framme vid platsen när båten som ska ta oss till Capri ligger.

Capri sägs vara en av världens vackraste öar så vi hade stora förväntningar på dagen. Båten, en större motorbåt, som vi åker med har 15-20 passagerare. När allt är fixat och klart kör den lugnt iväg. Vi såg ön Capri redan vid starten. Det är svårt att så här i efterhand uppskatta hur lång tid det tog till Capri, men inte alltför lång tid, men gissar att det tog mellan 30-60 minuter.

När vi kommer fram till Capri lägger båten till vid Marina Grande. Här finns massor av människor, många båtar och många restauranger. Framför oss ser vi ön, ett högt berg fullt av hus klättrande längs bergväggen. Vi har ett litet program som vi vill hinna med under de timmar vi har på ön så vi börjar genast att ta reda på hur vi ska lämna denna hamn. Vi ska besöka städerna Capri och Anacapri, båda ligger högt upp på berget.

Marina Grand på Capri
Vår utflyktsbåt för dagen

Vi hittar vad man kan kalla en bergbana som vi åker för att komma upp på berget. Det visar sig att vi kommer till staden Capri. Här uppe finns en torg, en kyrka, några gator med restauranger och en massa mer eller mindre lyxiga affärer och förmodligen världens minsta Ferraributik.

Vi befinner oss nu en bra bit över hamnen och är fascinerade av den vackra utsikten över havet alla de vita små husen som klättrar längs bergsväggen, men det här var ingenting mot vad vi skulle se senare.

Stadsbild från Capri
En av affärerna i Capri

Vi stannar till på ett café och sätter oss vid ett bord för att njuta av atmosfären. Vi beställer två kaffe och en Coca Cola. Det visade sig vara det dyraste kaffe vi någonsin druckit, cirka 250 svenska kronor. Inte mycket att göra åt det än att betala och fortsätta äventyret på Capri. Vi var på jakt efter en linbana med stolliftar som skulle ta oss ännu högre upp på berget. Vi kom fram till att stolliften måste finnas i Anacapri.

Mitt i Capri finns en liten busstation med små bussar som gick i skytteltrafik till bland annat Anacapri. Vi köpte biljetter och ställde oss i kön för att vänta. Vi var inte de enda turister som ville åka buss till Anacapri. Vi står högt när vi väntar och ser den vackra utsikten bakom ett fönster.

Oscar åker stollift till Monte Solaro
Utsikten över Anacapri från stolliften

Bussfärden till Anacapri är inte helt smärtfri om man är lätt höjdrädd. Bussen klättrade längs bergsväggarna och steg högre och högre upp. Det var en smärre lättnad att kliva av bussen när vi kom fram till Anacapri. Även här i Anacapri fanns ett torg med restauranger och affärer. Jag tror vi såg en skylt om turistinformation som vi gick till och där fanns även stolliftarna.

Vi köpte biljetter och gick till liften. Liften skulle ta oss till toppen av Monte Solaro. Vi behövde inte vänta länge alls innan vi satt i varsin stol och flög över landskapet. Stolen tog oss högre och högre upp och utsikten från stolen var magnifik. Det var rätt coolt att sitta där avkopplat se ut över det vackra Anacapri.

Utsikten från Monte Solaro
Utsikten från Monte Solaro

Oscar högst upp på Monte Solaro
Utsikten över Anacapri från solliften

Uppe på berget Monte Solaro ännu mer magnifik. Det finns inte en bild som kan ge rättvisa åt hur häftigt det var att stå där så högt upp och se ut över havet och klipporna. Vi stannade säkert en halvtimme och bara beundrade allt det vackra. Och utan tvekan var Monte Solaro höjdpunkten för dagen. Om någon undrar så fanns det både restaurang och toalett högst upp.

Vi tog stolliften ner igen. Jo, vi hade velat se Villa San Michele också men tyvärr så får vi lämna Capri denna för denna gång utan att ha sett Axel Munthes vackra hus. Vi visste att huset finns någonstans i Anacapri men vi hann helt enkelt inte. Vi får leva med det. Vi skulle ta oss ner till hamnen igen för att åka runt hela Capri med vår båt. 

Grottor i klipporna
Mera grottor i klipporna

En av alla fina båtar runt Capri
Klippväggar runt Capri

Vi tog som sagt stolliften ner till Anacapri igen och beundrade utsikten för sista gången. Sen bussen tillbaka till Capri. Utsikten från bussen var magnifik men det var ändå en lättnad att åter igen få kliva ur bussen efter att den slingrat sig ned längs bergsväggarna. Sen tog vi bergbanan ner till Marina Grande. Vi hann med ett snabbt drickastopp innan vi var tvungna att gå tillbaka till båten.

Båtturen runt Capri är nästan värd ett eget inlägg men vi fattar oss kort. Vi åkte längs klippiga bergväggar och grottor. Vi åkte förbi fina hamnar med riktigt fina båtar. Slutligen stannade vi vid Blå Grottan för att de som ville skulle åka in i Blå Grottan. Priset för att besöka grottan var cirka 130 kronor per person för en liten båttur på 10 minuter. Vi vuxna valde bort den lilla båtturen men lät Oscar åka in ensam tillsammans med andra från vår båt. Vi tror han tyckte att det var lite intressant.

Oscar ska besöka Blå Grottan
Blå Grottan - Oscar har tagit bilden

När Blå Grottan var avklarad lämnade vi Capri bakom oss och åkte mot fastlandet igen. Det kändes jättebra att ha fått uppleva Capri. Det var verkligen något speciellt och det var otroligt vackert. Capri har utan tvekan levt upp till de förväntningar vi hade om ön. Hela familjen hade haft en toppendag. Även för Oscar var det en jättebra utflykt och stolliftarna var nog en av hans favoriter.

Väl på fastlandet betalades resan och bilen tog oss tillbaka till hotellet. På kvällen åt vi ute på en närbelägen pizzeria och det är väl troligt att Oscar åt pizza. Efter middagen satt vi Janne på en bar för att Oscar och jag skulle gå runt lite på egen hand. Janne fyller år i morgon och vi behövde köpa några presenter.