Colosseum, Forum Romanum och Hard Rock Café

Tunnelbana mot Colosseum
Idag vaknade vi upp i ett regnigt Rom. Det är vår tredje och sista dag i Rom och idag ska vi göra Colosseum, Forum Romanum och äta middag på Hard Rock Café.

Efter frukosten var det regnigt, typ duggregn, men vi bestämde oss ändå för att gående ta oss till närmaste tunnelbanestation - Lepanto. Vi har gått så mycket de dagar vi varit i Rom och att gå till Colosseum kändes onödigt långt. Framme vid tunnelbanestationen gick det att köpa dagsbiljett så det gjorde vi. Vi tog tåget till stationen Termini och där bytte vi tåg för att komma till Colosseum. Det var enkelt att åka tunnelbana och inga konstigheter inträffade på vägen.

Uppe ovan jord igen hade vi Colosseum alldeles utanför stationen. Det regnade, lite mer nu än tidigare och kön till Colosseum var lång. Vad gör man? Jo man ställer sig längst bak i kön och hoppas att det ska sluta regna och att kön snart ska vara avklarad. Det var inte mysigt men alternativen var inte många. Men allt löste sig som vanligt till det allra bästa tänkbara.

En kille kom och raggade upp oss till att gå förbi kön med en guide. Vi nappade på förslaget utan att diskutera priset denna gång och när vi väl nappat på att följa med killen så dök det även upp killar som sålde regnponchos och så var var alla obekvämligheter borta. Det tog en stund innan guiden och den som skulle fixa biljetter hade fått ordning på allt. Under den tiden stod vi tillsammans med vår blivande grupp i regnet och väntade men i jämförelse med om vi stått kvar i kön var vi väldigt snart inne på Colosseum.

Familjen på Colosseum
Colosseum

Vi är som vanligt inte rätt personer att berätta om historiska händelser. Killen som guidade oss var säkert duktigt men hög ljudvolym och inte världens mest lättförståeliga engelska gjorde att det blev lite jobbigt att lyssna. Efter en kortare guidning fick vi gå omkring på egen hand och visst är det rätt mäktigt, detta stora Colosseum. Gångarna i underjorden var dock inte öppna, vi hittade i alla fall ingen nedgång till dem. När vi kommer ut från Colosseum har regnet upphört.

Efter Colosseum träffar vi åter igen vår guide och nu ska vi vidare till vad som är ett UNESCO:s världsarv, Palatinen och till Forum Romanum. Vår guide byts ut och nu får vi en ung kille som verkar vara ett historiskt geni, han verkar älska det han gör, han är rolig och han pratar engelska så vi förstår. Hans guidning är kort men väldigt intressant.

Oscar på ett regnigt Colosseum
Han leder oss över kullarna som vi uppfattar som Palatinen där Rom en gång bildades. Han säger skämtsamt att vi alla hört talas om Ceasars´ Palace i Las Vegas men här har det legat på riktigt "Ceasars´ Palace". Han visar oss var Peterskyrkan har legat före 1500-talet innan den byggdes i Vatikanen. Vid de gamla kyrkoruinerna står vi och ser ut över Forum Romanum. Forum Romanum säger han skämtsamt att det är en fruktansvärd plats, allt är förstört, det finns bara 20 % kvar av den tidens Rom.

Strax därefter får vi gå igenom Forum Romanum på egen hand. Ruiner och stenar överallt och det sägs att det inte finns någon som vet vad varje sten och ruin har för historia. Om man inser att detta område är 3000 år gammalt och tycker det är spännande så är det verkligen värt att se. Vi gick igenom området och tittade på mer eller mindre spännande stenar och ruiner utan att förstå särskilt mycket, men man får ta till sig så gått det går för visst är det intressant.

Utanför området igen går vi längs den gamla staden och målet är Colosseum tunnelbanestationen igen. Vi ska ta oss till en station som heter Barberini och anledningen är att vi ska till Hard Rock Café. Klockan har just passerat fyra på eftermiddagen men vi har inte ätit lunch ännu så det blir utmärkt med en tidig middag på Hard Rock. Att det skulle vara svårt att få bord på Hard Rock, som det kan vara, är ingenting som vi ens funderar över. Vi har inte bokat bord.

Janne och Oscar framför Colosseum
Jag och Oscar

När vi kliver upp ovan jord igen vid station Barberini har det börjat regna igen. Nej inte så katastrofalt mycket men det regnar uppenbart. Vi går så snabbt vi kan mot Hard Rock Café och hittar dit utan problem.  Det finns inget bord just då men vi kan få stå i baren och vänta cirka 45 minuter. Det gör vi så klart. Vi vuxna beställer varsin öl och Oscar får Coca Cola. Vi hittar ingen bra plats vid baren men vi hittar en trapp alldeles vid ett fönster och där sitter vi bra. Utanför fönstret ser vi att regnet vräker ner nu och det känns skönt att vi hann in.

På väg mot Forum Romanum
Oscar och Janne vid Forum Romanum

Cirka en timme senare får vi vårt bord och blir senare serverade den mat vi beställer. Det var inget fel på Hard Rock Café men det var heller inte något av de bättre vi ätit på. Servicen var ok, hamburgarna var så klart goda men det var inte så mysigt som det kan vara. Så klart var vi ändå glada att ha varit där. Check på det!

På väg ifrån Hard Rock Café igen konstaterar vi att området runt Barberini var trevligt. Om vi skulle komma till Rom igen ska vi leta hotellrum i närheten här. Det var mycket folk och gott om restauranger i området och gångavstånd till Spanska Trappan.

Vår tanke var att vi skulle gå till Spanska Trappan bara för att inte åka raka vägen hem och så skulle vi ta tunnelbanan hem därifrån. Det var ett gott försök men vi kom inte dit närmaste vägen, men väl framme blev vi förvånade över var vi hade hamnat. Vi stod uppe vid kyrkan, ovanför Spanska trappan. Nice! Vi tar trappstegen ner och går mot tunnelbanan.

Hard Rock Café killar
Hemma igen kliver vi av vid tunnelbanestation Lepanto. Det är vår närmaste station till hotellet. Nu regnar det inte längre så vi tar en liten omväg och hamnar på en närbelägen Gelateria. Oscar får glass och vi vuxna varsitt glas vin.

Vi är trötta efter dagens cirka 17 000 steg, trots tunnelbana, men vi vill inte gå hem riktigt ännu. Det är vår sista kväll i Rom och det regnar inte längre så vi sitter utomhus på en liten gata inte långt från hotellet. Våra dagar i Rom har varit toppenbra och visst hade Rom varit värt att stanna i flera dagar, men så blir det inte på denna resa. Kanske kommer vi tillbaka en dag men det är så mycket man vill se och i morgon ska vi åka tåget till Neapel och sen direkt vidare till Sorrento...