Janne flyger luftballong över Stockholm

Ballongen ska fyllas med varmluft
När Janne fyllde femtio år fick han en upplevelsepresent av sin mamma. Han skulle flyga luftballong och i upplevelsen ingick också att lära sig att sabrera en champagneflaska. Janne hade bokat ballongflygning vid några tillfällen, men inte fått åka. När man flyger ballong ska det inte blåsa mer en tio sekundmeter och det ska heller inte finnas någon risk för regn. Idag var det utmärkt väder för ballongflygning.

Efter jobbet tog han sig till Nacka, Upp & Ner håller till där. Bilarna körde dem till Gärdet, mitt i Stockholm. På Gärdet fylldes ballongerna med varmluft. Alla deltagare hjälpte till att få ordning på allt. Det tog sin tid och runt 21:00 på kvällen var de till slut uppe.

I ballongen fanns tre personer som arbetade och ett tjugotal passagerare. Ballongens korg var uppdelade i ett antal bås och i varje bås stod två tre personer.

Janne kan inte minnas att han upplevde något särskilt när ballongen lyfte annat än att det var häftigt och att det var lugnt. Det kom just då inget väsande från ballongen gasbrännare och det var heller inte varmt på grund av den. Väste till gjorde det bara ibland, när de väl kom upp och skulle behålla höjden och värmen i ballongen.

Allt ska fixas inför flygningen
Ballongen har lyft från Gärdet i Stockholm

Ballongen flög in över Stockholm, passerade Slussen och busade lite med kryssningspassagerare som stod på däck på sitt fartyg vid Slussen. Ballongen flög vidare över Stockholm, passerade Globen. Flög därefter vidare söderut.

På väg att busa med kryssningsfartyget
Janne - Selfie från ballongen

Landningen genomfördes cirka en timme senare vid Glömstavägen i Huddinge. Alla fick hjälpa till att packa ihop ballongen, dra upp korgen på vagnen mm. När allt var klart kom kvällens nästa stora stund. Det hade blivit dags att sabrera en flaska champagne.

Det var cirka fem personer som skulle sabrera och alla fick naturligtvis varsin flaska. En av de anställda som varit ombord på luftballongen började genom att visa hur det skulle gå till. Sen var det dags för passagerarna, den första lyckades med sin flaska. Sen var det Jannes tur.

 Ballongen flyger över Stockholm
Ballongen flyger över Stockholm

Sabreringen: Allas ögon riktades mot Janne och han hade bett en person filma honom så nog kände han av lite press att lyckas när han för första gången i livet ska sabrerar en champagneflaska. Koncentrerat gör han som han blivit visad och så klart går det bra. När uppgiften är avklarad nickar han nöjt.

Efter ballongfärd och sabrering (som var en typ Cava och inte Champagne) dracks det lite vin och därefter delades det ut diplom till alla deltagare. Alla hade blivit Grevar och Grevinnor av Glömsta.


Janne ska saubrera för första gången
Diplom till Greven av Glömsta

Innan hemfärd stannade han med två andra passagerare och tog någon öl, bara för att prata lite om ballongfärden. När han är hemma igen säger han sig haft en jättetrevlig kväll. Det hade varit jätteroligt. En ballongfärd rekommenderas till varenda människa och det är värt pengarna.