ABBA The Museum - Stockholm

Janne och Oscar utanför ABBA The Museum

Vi har för vana att med jämna mellanrum åka in till Stockholm och bara roa oss med något trevligt. ABBA museum har funnit i Stockholm sedan i höstas. Vi valde borta att besöka det i höstas eftersom vi trodde att det skulle vara alldeles för mycket folk där när det var nytt, sen kom Thailand och sen kom Åre.


Nu har vi återgått till vardagen och ABBA museum kom på tal igen. Vi måste komma dit innan alla turisterna är tillbaka i Stockholm. Ja, ja, det finns turister i Stockholm hela tiden men det kommer väl antagligen fler i sommar igen. Så nu är det läge att slå till och besöka ABBA museum. 

Vi tog bilen till tåget och planerade ingen utekväll efter besöket. ABBA museum ligger på Djurgården och för oss kommer vi enkelt dit med tåg och buss. 

De är lite kö när vi kommer fram men inte så det stör. I kassan kan man köpa sig en elektronisk guide, en liten telefon, som kan ställas in på några olika språk. 

Det första som händer att man får se en kort film med ABBA musik. För Oscar var det en bra start tycker vi vuxna. Han tror att Avicii är stor, som haft en fem-sex hits. På filmen spelades säkert 20-30 låtar (korta snuttar) och i princip alla har varit världshits. Jo, för all del. Avicii är stor han också men på ett helt annat sätt.

I nästa rum, efter filmen kom en massa bilder och bildtexter om vad Björn och Benny gjorde innan ABBA bildades. Började att läsa bildtexterna och samtidigt lyssna på telefonen vi hade betalat för. Susanne tyckte det blev stressigt med både bildtexter och att lyssna, visste inte vad hon skulle fokusera på, struntade i telefonen och läste sporadiskt texterna till bilderna. Berättade lite om vad hon själv visste för Oscar. 

Musikbåset för 2000-talet
Kläderna - Waterloo

Gick vidare runt museet. Det fanns många saker vi hade kunnat göra, men av någon anledning gjorde vi ingenting. Vi var säkert jättetrista besökare, men det var intressant att se var alla kläder de haft på sig och att förstå hur enormt mycket skivor det har sålt. Och även Oscar har förstått hur stora de faktiskt var.  

Susanne och Oscar gick tillsammans och tappade bort Janne. Janne var den som var mest intresserad och tittade verkligen på allt medans Susanne och Oscar mest rusade igenom allt. 

Susanne och Oscar blev däremot riktigt intresserade när de kom till svensk musikhistoria. Varje årtionde med start på 1920-talet hade ett eget bås litet där man kunde gå in och lyssna på det årtiondets låtar. Vi lyssnade på varje årtionde i kronologisk ordning. Det var otroligt roligt.

Oscar som är mycket musikintresserad och duktig på musik var lite förundrad över hur musiken lät på 1920,1930 och kanske även 1940-talet. När rocken kom på 1950 började det bli lite bättre, men ändå inte särskilt bra. Kan inte minnas vad han tyckte om 1960 talet men när ABBA kom på 1970-talet så sa Oscar. Det här varit riktigt bra mot vad vi hört tidigare. Han kunde förstå att de blev populära.

Vi slutade så klart i båset för 2010-talets musik. Tror att vi även hörde Avicii i båset med 2010-talets musik, Oscar var nöjd, och sen var den musikaliska upptäckte klar. Riktigt, riktigt intressant!

Så klart en stor souvenirbutik
Här har Oscar intagit Bennys ansikte

Vi tog sen en snabbtitt i rummet med "Swedish Hall of Fame" och så klart ett besök i souvenirbutiken. Det enda som var kvar av dagens utflykt var hemresan. 

Vi är nöjda med dagens besök på ABBA museum. Det kanske inte var det roligaste museum vi varit på men det var klart intressant och ingår väl i vad man bör göra i Stockholm. Det känns lika självklart att besöka ABBA museum som att besöka Skansen eller Gröna Lund. Har man inte varit på detta museum så bör man nog besöka det, om man har någon relation till ABBA - och det har vi väl alla.