En dag vid VM 8:an i Åre

Janne och Oscar vid VM 8:an
Vi vaknar upp till vår andra skiddag i Åre. Igår upptäckte Susanne på en eftermiddagspromenad att vi hade väldigt nära till liften VM 8:an så idag blev beslutet att åka där. Vi kliver på skidbussen vid Åre Station, vår närmaste station, och åker till nästa busstation, VM 8:an. Egentligen är det märkligt att vi inte insett tidigare att det är så nära dit.

Susanne följer med men åker faktiskt inte alls skidor just denna dag, känner bara inte för det. Det är ändå roligt att vara med ute i backen och titta. Väljer vid ett tillfälle att åka med den lilla kabinbanan upp i backen. Det går att åka den både uppåt och neråt utan att ha skidor på sig. Helt fenomenalt ifall man tröttnat på skidåkningen. Oscar och Janne åkte så klart skidor.

Efter en stund promenerade Susanne hem mot Åre Torg igen, gick runt lite i affärerna vid torget, köpte inget annat än souvenirgodis.

Vid lunch strålade familjen samman igen uppe vid Fjällgården. Oscar och Janne hade åkt skidor dit från VM 8:an och Susanne tog Bergbanan från Torget. På Fjällgården åt vi Gulaschsoppa, tror oss minnas att även Oscar åt gulaschsoppa denna lunch - första gången för hans del i så fall.

Utsikt från berget vid VM 8:an
Utsikt från berget vid VM 8:an

Efter lunch fortsatte Oscar och Janne åka skidor. Jag tog Bergbanan ner mot torget igen men klev av på mittenstationen. Började en riktigt bra promenad från den stationen. Började med att gå mot hotell Tott, mest av nyfikenhet, för att se hur det såg ut där. Gick, trots nyfikenhet, aldrig in på hotellet, men det var troligen för att det var skönt att vara ute.

Från Tott fanns det en promenadväg ner mot Åre Torg. Eftersom det inte var så mycket snö i Åre så var det möjligt att gå hela vägen ner till torget, men det är väl tveksamt om det går att göra det när det är mycket snö i byn, Promenaden var i alla fall trevlig och det var kul att upptäcka Åre lite mer än bara backarna. Nästa gång familjen träffades var vi tillbaka på vårt eget hotell - Holiday Club.

Utsikten från hotell Tott
Promenad runt hotellet

Efter lite eftermiddagsvila har vi bestämt oss för att ta oss till Björnen. Vi har hört att det finns kvällsskidåkning där och tänker att vi kan åka skidor där och sen äta på Karins Krog. Vi tar en taxi till Björnen, men inte går det att åka kvällsskidåkning där. Det är väldigt blåsigt i Björnen och ingen kvällsskidåkning. Vi måste ha fått fel information någonstans. Vi tittar in på Karins Krog men ingen verkar bry sig att vi vill äta där.

Janne och Oscar kör kvällsskidåkning i VM 8:an
Besvikelsen är stor när vi tar en taxi hemåt igen. I taxibilen kommer vi ändå på att när vi ändå är ute och åker taxi kan vi be den köra oss till VM 8:an igen, trots att vi varit där tidigare idag.

Det var så klart en utmärkt idé och kanske en bättre idé än att åka i Björnen. Kvällsskidåkning i upplysta backar är väl mest en kul grej man vill ha gjort. Vi var i backen cirka en och halv timme innan vi tog skidbussen hem till Holiday Club igen. 

Det hade redan hunnit blev sent och vi var hungriga. Oduschade gick vi ut på torget igen för att äta middag. Vi hamnade på Dahlboms på Torget. Efter det var det bara att gå hem och ta det lugnt och vila. I morgon ska vi upp tidigt, Oscar ska gå på skidskola...