Äntligen vid toppen av Åreskutan

Jag i en tom Rödkullebacke
 Idag är det vår tredje dag i Åre och Oscar ska gå på skidskola. Vi går upp tidigt för skidskolan börjar redan klockan 09:15. Vi har bokat samma kille som Oscar hade som skidlärare förra året, Mattias. Vi har bokat genom Skistar.

Oscar fick åka slalom för första gången i sitt liv förra vintern. Han blev jätteduktig på under sitt livs första slalomveckan Eftersom Oscar gillade att åka slalom vill vi vuxna att han ska gå skidskola även i år så han har möjlighet att bli ännu duktigare. Det känns bra att han får någon som verkligen kan åka slalom som lärare. 

När vi lämnat Oscar till Mattias åker vi vuxna slalom på egen hand. Det är riktig skönt i backen. Det är så tidigt så vi är nästan ensamma och har hela backen för oss själva. 

Efter cirka en timmes skidskola är Oscar tillbaka. Han vill prova några nya backar i Rödkullen. Janne och Oscar ger sig iväg på egen hand till någon lift som Oscar vill åka. Han har tydligen åkt där med Mattias.

Utsikten från lunchbordet i Rödkullen
Janne och Oscar - lunch i Rödkullen

Jag åker några i backarna precis där vi är och sätter sig sen och vilar, på de uppbyggda bänkarna som står alldeles prefekt för att sitta och sola sig. Solen skiner även om det knappt gått upp över bergen.  

Vid lunch strålar familjen samman igen och äter på restaurangen som finns här i Rödkullen. Vi tror oss veta att kabinbanan är öppen idag och vi beslutar oss för att göra ännu ett försök att komma upp till toppen av Åreskutan. Strax efter lunch sätter vi oss på skidbussen för att ta oss till kabinbanan. Och kabinbanan är öppen... 

Janne och Oscar på Åreskutans topp
Utsikten från Åreskutans topp

Det är många som står i kö för att åka upp till toppen i kabinbanan så det tar en stund men strax är vi i alla fall där. Förra året vi var i Åre kom vi aldrig upp till toppen och vi ville verkligen göra ett nytt försök i år. Nu äntligen var vi där. För ordningen skull så går inte kabinbanan hela vägen upp till Åreskutans topp men i alla fall nästan. 

Det är inte mycket att säga om toppen egentligen. Här finns Stormköket, Sveriges högst belägna restaurang som ligger på 1472 meters höjd över havet. 

Från Åreskutans topp
Har man åkt upp för skidåkningens skull finns det några liftar som gör att man kan hålla sig var på toppen. Vill man åka skidor hela vägen ner till byn kan man göra det. Vill man inte riskera att hamna i störtloppsbacken på nedvägen kan man alltid ta kabinbanan ner igen. 

Vårt mål med att komma till toppen var nog mest att ha gjort det. Oscar och Janne åkte en hel del slalom uppe på toppen och Susanne var mest intresserad av att beundra utsikten. Det var en vacker utsikt här uppe på berget. Vi hade hyfsat soligt väder men rätt blåsigt trots att kabinbanan faktiskt var igång idag. Efter att ha varit på toppen tog vi oss tillbaka ner till byn. 

Det hade varit en rätt intensiv och trevlig dag så när vi var tillbaka på hotellet bestämde vi oss för ta oss tillbaka till Holiday Club, där vi bor. Vi ville koppla av i Upplevelsebadet. Det var så klart en trevlig och rolig stund i badet. Vi simmade runt hela vad vi kallar slinga, provad alla de olika poolerna och vi simmade så klart ut i utomhuspoolen. Det blir lite kallare när man simmar mot utomhuspoolen men det är inte kallt i poolen så länge man håller sig i vattnet. Det är ovanför vattnet det är kallt och så klart ska alla i familjen visa sig modiga genom att ta sig upp ovanför vattnet. 

Stormköket,
Sveriges högsta belägna restaurang
En av backarna på Åreskutans topp

När vi har varit i utomhuspoolen en stund simmar vi in inomhus igen och blir mest sittande i en varm buppbelpool. Poolbaren, som säkert är en kul grej, valde vi bort även i år. Poolbarer i all ära men inte inomhus i ett äventyrsbad. Sauna World är kanske också en kul grej men vi valde bort även den eftersom den inte ingick i vårt rumspris. 


Oscar och Janne i
utomhuspoolen på Holiday Club
Solnedgång från Holiday Club

Efter badet tar vi det bara lugnt på rummet och på kvällen äter vi på hotellet sportbar som sedan förra året har blivit en O´Learys. Vi äter och går sen tillbaka till rummet. I morgon kan vi ta lite sovmorgon och planen är att ta oss till Duved, bara för att vi aldrig varit där.