Oscar gör tre prova-på-dyk och det är superroligt

Dykardräkten är på...
Klockan 07:05 kom bilen och hämtade oss. Bilen körde oss till Saladan och släppte av oss utanför den svenska dykfirman Lanta Divers. Oscar fick prova-på-dyk i julklapp och idag, äntligen, så ska han få dyka. Han har längtat sedan julaftonen...

Efter gruppindelningar och information går vi mot båten. Oscar ska dyka med en svensk dykledare som heter Matilda och eleverna i gruppen blir två stycken Oscar, "lilla Oscar och stora Oscar".

Båten åker iväg och det serveras frukost, en riktigt bra frukost. Strax efter frukosten börjar genomgångar i alla dykgrupper. Matilda går igenom grunderna i Oscars grupp. Hon berättar bland annat om vad som händer med lungorna när man dyker. Oscar lyssnar mycket uppmärksamt.

Senare blir det dags att ta på sig dykdräkten, som han provat ut innan och lite senare är det dags att prova dykutrustningen. Båten kommer fram till Koh Ha, fem öar. Dykutrustningen är på. Snart är det dags...

Dykutrustningen ska på ...
Oscar är redo för sitt livs första dyk

Alla hoppar i havet från bakre delen av båten. De som har dykcert hoppa först, sen nybörjarna och snorklarna hoppar i sist av alla. Oscar hoppar helt orädd i havet. En lite komisk händelse är att Matilda ber Oscar att simma iväg en bit (underförstått för att ge plats åt andra som skulle hoppa ner i havet) och Oscar han drar iväg. Stanna Oscar, ropar Matilda oroligt. Det var en ivrig kille och han visste att de skulle simma in till stranden och börja träna där.

Vid stranden börjar dykträningen
Matilda och två Oscar under vattnet

Det finns väl inte mycket att säga om själv dyket mer än att Oscar var nere på cirka elva meters djup. Allt gick alldeles utmärkt och Matilda sa att han var jätteduktig. Båten flyttar på sig till en annan av de fem öarna och det blir dags för dyk nummer två som även det är cirka elva meter. Inte heller det dyket finns mer att säga om än att Matilda sa att Oscar var jätteduktig. Oscar själv är så nöjd och glad och tycker är det är superroligt.

Oscar redo för sitt livs tredje dyk
Dykbåten

Efter dyk nummer två serveras det lunch på båten. Vi har betalat för två dyk. Vi har fått veta att de som vill göra ett tredje dyk efter lunch har möjlighet att få göra det. När vi ätit färdigt kommer därför Matilda fram till vårt bord och frågar Oscar hur han vill göra. "Jag ska dyka!" svarar Oscar utan minsta tvekan och utan att fråga sina föräldrar om lov. Det var helt enkelt ingen diskussion. Han ville dyka!

Sköldpadda i havet
Kirurgfisk och sjöstjärna i havet

Så klart att han får göra ett tredje dyk. Eftersom han gör prova-på-dyk får han enligt reglerna inte gå djupare än tolv meter så därför blir även detta dyk cirka elva meter djupt. Matilda berömmer honom ännu en gång. Han får ett intyg som visar att han har gjort dessa prova-på-dyk.

Kristi Törnekrona, sjöstjärna i havet
Tillbaka i Saladan

Någon timme senare är båten tillbaka i Saladan. Dykdagen är slut och det är en stolt och glad kille som sätter sig i bilen för att åka tillbaka till resortet på Klong Nin. I morgon blir det en alldeles vanlig dag igen...