Årlig julpromenad genom Stockholm

Janne utanför restaurang Who is Mr French
Idag hade vi sedan länge bestämt att vi ska göra vår årliga julpromenad genom Stockholm. Vi äter en sen frukost och strax därefter åker vi mot Stockholm. Stockholms första snö har fallit i veckan så det blir en vinterpromenad.

Vi kliver av vid T-Centralen, börjar vår promenad med att gå ut på Sergels Torg. Här finns en av alla små julmarknader i stan. Vi tittar lite vad som säljs men köper inget. Vi går går vidare genom den underjordiska shoppinggången, tar en sväng in på Stadium. Eftersom snön har kommit kanske det är läge att köpa en ny vinterjacka till Oscar. Vi hittar ingen jacka och går vidare ut på Hamngatan.

På Hamngatan stannar vi så klart till vid ett av de obligatoriska stoppen på våra årliga julpromenader genom Stockholm, julskyltningen på NK. Temat för julskyltningen i år verkade vara hur vi alla, och så klart många djur, ska hjälpa till för att hinna med julen. Som vanligt lika roligt för både stora och små att titta på all den kreativitet som finns i skyltfönstren.

Den så kallade Stenbecksgranen
Vi går vidare in på NK och ser den stora julgranen i entrén. Tomten är dessvärre på rast så honom ser vi inte. På NK:s botten våningar hittar vi miljoner stora och små tomtar som är till salu. Vi köper inga tomtar men de finns på familjens önskelista till nästa jul. Oscar får däremot köpa lite julgodis, det blir två stora chokladtomtar och en polkagris. På väg ut från NK igen har en kör tagit plats vid entrén och de sjunger att "Glöggen heter Blossa". Det är julstämning på hög nivå.

Ute på Hamngatan igen står vi promenaden mot Kungsträdgården. Även här finns en liten julmarknad. Vi köper inget men provsmakar några korvar och några ostar.

Vi går vidare över bron mot Slottet. Oscar har under hösten haft historia i skolan och läst om Stockholms Blodbad och Sankt Göran och draken. Nästa mål på promenaden är att visa Oscar lite av det han fått veta i skolan.

Vi börjar med att titta på Slottsgården och visa honom balkongen där kungafamiljen ibland står och vinkar till folket. Sen går vi in i Storkyrkan och berättar för honom att här gifte sig Victoria och Daniel. Vi tittar runt i kyrkan Oscar upptäcker statyn Sankt Göran och draken, som han känner igen från historieboken. Roligt!

Promenaden över bron mot slottet var hiskeligt blåsig och vi hade blivit rätt genomkylda. Vi dröjde oss kvar en stund i kyrkan för att bli varma igen innan vi tog sats för att gå ut i kylan igen. Det var nu cirka 30 minuter kvar tills vi ska äta julbord.

Ett upplyst Grand Hotell
När vi går ut ur Storkyrkan är Stortorget nästa. Här hölls Stockholm Blodbad på 1500 talet och Kristian Tyrann högg huvudet av många människor. Oscar tycker så klart det är intressant att få se platsen, även om vi föräldrar inte kan berätta mycket mer.

Även på Stortorget finns en mindre julmarknad. Vi köper ingenting men det är jättemysigt att bara gå omkring och titta på all julstämning.

Nästa obligatoriska stopp för vår julpromenad genom Stockholm är den så kallade Stenbecksgranen. Granen står vid Skeppsbron och har en gång varit (om den inte fortfarande är det) världens högsta julgran. Det är alltid lika roligt att titta närmare på den.

Efter att ha tittat lite på en ännu släckt gran går vi inte på restaurang Who is Mr French alldeles bredvid granen. Här har vi bokat julbord. Efter att ha promenerat genom ett vintrigt Stockholm i cirka två timmar är detta en alldeles utmärkt avslutning.

Julbordet var helt ok och cirka tre timmar senare lämnar vi restaurangen. Nu har Stenbecksgranen tänts så vi tar ytterligare en titt på den. Sen promenerar vi mot tunnelbanan för att åka hem.

Julpyntat på Biblioteksgatan
Familjen har som alltid haft en toppendag i Stockholm. Oscar tycker också om att åka till Stockholm, för honom har det alltid varit förknippat med roliga saker. Vi har för vana att med jämna mellanrum åka in till Stockholm, göra något roligt och avsluta med middag. Denna dag var inget undantag.

Sammanfattningsvis vill vi säga att Stockholm är en fantastiskt fin stad, både sommar som vinter. Det finns massor av roliga och intressanta saker man kan göra i Stockholm och inte minst bara ta en promenad genom den vackra staden.