Tillbaka på Koh Lanta igen

Oscar på Arlanda, dags att checka in
Den 20 december 2013 är det dags att göra vår troligen sjunde resa till Koh Lanta. Thai Airway lyfte från Arlanda cirka 13:30 och det är fredag eftermiddag. Vi ska vara i Thailand tre veckor.

Vi brukar i vanliga fall bo på Southern Lanta Resort på Klong Dao Beach men den här gången fick vi inte plats på det resortet. Har man krav på boendet över jul och nyår är det säkrast att boka hemifrån. Vi hade därför i stället bokat Lanta Villa, alldeles bredvid de första tretton nätterna. Vi ville ligga still på Klong Dao över jul och nyår.

Thaiplanet tar oss till Bangkok, där byter vi plan för att flyga vidare till Krabi. Som kuriosa kan nämnas att när vi stod i kö på flygplatsen i Bangkok vrålar Janne plötsligt till "Gustav!". Det visar sig att en bekant till Janne har flugit med samma flyg som vi till Bangkok och även den familjen ska vidare till Koh Lanta.

Cirka sexton timmar efter att vi har lämnat hemmet kommer vi fram till Koh Lanta. Väl framme har vi dagsplaneringen klar för oss. Vi har varit här förut och vi vet vad vi vill göra. Vi vet att vi är jetlagade även om ingen just då känner av tröttheten. Vi checkar in i vår bungalow. Smörjer in oss med solkrämer och går sen ut och äter lunch - på resortets restaurang, för vi vet att restaurangen är bra. En Chang till Janne och en Singha till Susanne är givet. Nu är vi här och semestern har startat. Provar så klart poolen och går sen ut på stranden.

Oscar på första färjan vid Koh Lanta
Första lunchen blir på Lanta Villas restaurang

Stranden är som vanligt otroligt lång. Det är glest med människor trots att det är mitt i högsäsongen. Det finns några få solstolar på stranden utanför vårt resort. Southern Lanta Resort tycks dock ha köpt in ett flertal solstolar, ljusblå, där man kan sitta. Trots en flertal ljusblå solstolar är det ingen trängsel. Allt är sig likt.

Från lunchbordet på Lanta Villa
Oscar får massage

Vi går in på vårt gamla vanliga resort bara för att titta. Inga större förändringar förutom att de tycks ha sågat av en hel del grenar på stora träd. Vi går omkring lite på stranden men inte särskilt långt bort. Vi ska inte göra några stora saker idag. Jetlagen kan slå till när som helst, på vem av oss som helst.

Southern Lantas nya stolar
Vi stannar på stranden och i poolen på vårt resort hela eftermiddagen. Utanför vårt resort finns det också massörer. Oscar och Susanne lägger sig för att få massage och jetlagen gör det svårt att hålla sig vaken. Vi tittar in i affären på stranden för att köpa något att leka med, en boll och en luftmadrass.

Solnedgången verkar inte bli någon höjdare denna första kväll så vi hoppar över den. Vi går istället och gör oss ordning för kvällen. Vi har bestämt oss för att går ut till den stora vägen för att äta middag på restaurang Sawasdee, ett ställe där vi ätit "miljoner" gånger och ägaren känner igen oss. Han hälsar oss som vanligt välkomna och undrar hur länge vi stannar den här gången.

Sawasdee var en billig och bra restaurang tidigare. Restaurangen är fortfarande billigt och har troligen inte blivit sämre men idag finns så många bra restauranger på ön att den försvinner i konkurrensen. Den här gången var vi inte helt nöjda med maten någon av oss - tyvärr.

Middag på Sawasdee
Avslutar kvällen på Diamond Sand

Eftersom vi inte var helt nöjda med maten väljer vi att gå tillbaka till stranden. Vi sätter oss på restaurangen Diamond Sand och låter Oscar äta efterrätt, friterad glass. Vi vuxna unnar oss ännu en Chang och ännu en Singha. Klockan är inte mycket, kanske 20:00, men Oscar börjar bli trött nu. 

Vi går hemåt längs stranden. Det är ungefär 300 meter till vårt resort. Det blir en lugn kväll och alla somnar tidigt. I morgon blir det långpromenad på stranden...