Phi Phi Island är inte lika vackert längre

Gågata på Phi Phi Island - Oscar i grönt
Så var julaftonen överstökad och allt återgår till att bli som det brukar vara när vi är i Thailand. Idag står en utflykt till Phi Phi Island på schemat. Vi har varit på Phi Phi Island vid flera tillfällen men senast år 2009 så det är rätt länge sedan, Vi kände bara för att titta till ön (bara Phi Phi Don) för att se om det har hänt något sedan sist.

Vi hade bokat båten dit på förmiddagen och båten hem på eftermiddagen. Vi skulle då hinna vara på Phi Phi i cirka fyra timmar och det kändes alldeles lagom.

Båten till Phi Phi Island lämnade Koh Lanta (Saladan) vid 08:30 på morgonen. Cirka 1 ½ timme senare går vi i land på Phi Phi. Vårt första intryck var att de hade byggt så mycket vid den så kallade hamnen. Det var en ny brygga och det fullt med båtar överallt. Det var alldeles för mycket båtar så allt det fina vid infarten hade försvunnit. Naturen var förstås kvar men allt runt omkring hade blivit för mycket.

Vi går in på den långa promenadgatan som börjar vid hamnen. Vi går åt höger en bit in på gatan och sätter oss sen på ett café med WiFi. Vi har inte hunnit äta frukost eftersom vi startade så tidigt. Frukosten vi äter på caféet är helt ok, men stället är inte särskilt mysigt. Här gör vi i alla fall upp planen för vad vi ska göra på Phi Phi under dagen. Vi ska börja med att gå upp till Phi Phi View Point (en utsiktsplats).

Janne och Susanne var uppe vid utsiktsplatsen på annandag jul år 2002 (exakt två år före tsunamin) och lämnade Oscar på hotellet med en barnvakt. Oscar har aldrig varit på berget så det kunde vara kul även för honom att gå upp där idag.

Vilopaus på väg upp till Phi Phi View Point
Oscar uppe på Phi Phi View Point

Kanske hade de byggt nya uppgångar för vi kände inte ingen oss. Jobbigt var det i alla fall att gå och Susanne var den som tyckte det var jobbigast. Har man kondition att gå upp är det värt besväret. Väl uppe är utsikten över ön rätt fantastisk. Vi stannar så klart på berget en stund, fotograferar och tömmer varsin Coca Cola. Ner går det så klart lättare.

Efter besöket vid utsiktsplatsen går vi mot Lo Dalam, badstranden. Det känns skönt att vi ska få bada för det blev svettigt att gå upp till utsiktsplatsen. Vid badplatsen är naturen fin trots allt, men det är så otroligt mycket människor på strand och det har vuxit upp ett enormt antal restauranger.

Hela ön kryllar av restauranger och vi hade velat äta där vi alltid ätit tidigare. Amigos som stället hette fanns inte kvar så vi åt på ett ställe mitt på Lo Dalamstranden, helt ok mat men inte särskilt mysigt.

Efter lunch lunch blev mer bad och därefter gick vi runt i stan för att shoppa men kan inte minnas att vi köpte något. Vi tog en eftermiddagsöl på ännu ett ställe med WiFi, det skulle bli den sista ölen innan färden tillbaka till Koh Lanta. Inte heller det stället var särskilt mysigt.

Phi Phi Don från utsiktsplatsen
Lo Dalam - stranden där vi badade

Vid 14:30 är det dags att åka tillbaka till Koh Lanta igen. Det var jätteroligt att besöka Phi Phi Island ännu en gång. Öarna är till sin natur otroligt vackra men för första gången kan vi erkänna att nu hade det gått för lång. Phi Phi Don, den stora ön, där turisterna bor hade blivit totalt förstörd. Nu var vi bara vid hamnen och på Lo Dalam men där var inte vackert längre.

Phi Phi Island är en plats för ungdomar men det var inte det som var felet. Vi har alltid tyckt så mycket om Phi Phi tidigare, men det kommer att dröja innan vi åker hit igen. Sen vet vi att det finns fina stränder på andra platser på Phi Phi, men vi får väl acceptera att vi troligen inte får se dem.

Cirka två timmar senare är vi tillbaka på Koh Lanta och vårt resort Lanta Villa. På kvällen äter vi på vår egen restaurang och på SVT Play ser vi klart julkalendern  med Barna Hedenhös.