Omringad av Buddahbilder i Wat Saket

The Golden Tempel
Första hela dagen i Vientiane ska vi så klart vara kulturella. Vi tar en tuk-tuk till The Golden Temple, Gyllene Templet. Det var en ganska lång resa med tuk-tuk trots att vi fortfarande är kvar i staden. Vientiane är en betydligt större stad än Luang Prabang men det är ändå en rätt lugn stad.

Vi släpps av på en stor parkeringsplats där vi såg Det Gyllene Templet, kanske 300 meter bort.  Vi funderade över om parkeringsplatsen användes för militäriska marscher man ibland ser på TV, men hur det var med den frågan fick vi aldrig vet för någon guide att fråga hade vi inte.

Utanför Gyllene Templet träffar vi på en säljare som vill sälja en fågel i bur till oss. Vi såg sådant även i Luang Prabang men köpte ingen fågel där. Här köper vi en fågel för att släppa ut den i frihet. Jag (Susanne) förstod aldrig varför vi överhuvudtaget skulle köpa denna fågel. Det var naturligtvis synd om fågeln som satt i denna lilla bur och köper vi turister fåglarna kommer de att fortsätta att fånga fåglarna. Att släppa en fågel fri innebar i alla fall att vi skulle få lycka.

Vi köpte en fågel
Shopping vid Talat Sao Market
Det Gyllene Templet var stort och pampigt. Man fick gå innanför muren men vi fick inte titta inne i templet. Templet sägs väl vara ett måste men jag tror ingen i vår familj var särskilt imponerad av något annat än att det var just ett Gyllene Tempel, helt guldfärgat.

Samma tuk-tuk som körde oss till templet kör oss också därifrån. Vi bad att få bli körda till Talat Sao Market. Vi trodde att vi skulle komma till en stor marknad, delvis inomhus och delvis utomhus. I någon av delarna skulle det finnas mat. Vi hittade en stor marknad men vi är osäkra på om vi verkligen hittade det vi skulle. Någon matmarknad såg vi inte till. 

Oscar i Wat Saket
Buddahbilder finns i alla vägghålen

På andra sidan gatan låg busstorget. Vi gick dit istället bara för att få sitta någonstans och kunna dricka något. Vi slår oss mer på en bänk där väntande personer sitter. Här är den en dam som verkar tycka att Oscar är ett underverk. Förmodar att hon var fascinerad över att han var så ljus. Hon säger inget men hon stirrar verkligen på honom hela tiden och länge. Det känns nästan lite jobbigt så vi reser oss och går.

Vi tar en tuk tuk till  nästa sevärdhet som är Wat Siket. Om det är något wat man ska se i Vientiane så är det Wat Siket. Här lär det finnas tusentals Buddahbilder. Vi räknade dem inte men det var enormt många. Det var Buddahbilder precis överallt och säkert tusentals bara i väggarna. Wat Siket blev vi alla riktigt imponerade av. Det var verkligen häftigt!

Presidentpalatset
Lunch på Sushi Restaurang

Efter Wat Siket fortsätter vi gående till Presidentpalatset - här bor landets president. Man får inte gå in i palatset men vi stannar i alla fall utanför och fotograferar. Nu är dagens program avklarat och resten av dagen ska vi bara koppla av.

Oscar i hotellets pool
Nattmarkanden vid Mekongfloden

Vi tar en tuk-tuk till vårt Best Western hotell och nästa mål är lunch. Oscar gillar Sushi så det är han som väljer Sushirestaurangen vägg i vägg med vårt hotell. Vi sätter oss så vi ser kockarna och vi beställer vår mat. Vi vuxna har aldrig tidigare i livet druckit Saké så vi bestämmer oss för att prova. Janne beställer två små Saké, det blir bra så vi i alla fall får testa. Problemet är bara att "en liten" visade sig betyda en liten tillbringar med cirka 20 cl. Onödigt mycket kan tyckas men visst drack vi upp det.

Efter lunchen är det poolen som gäller. Hotellets pool. På kvällen tittar vi till nattmarknaden längs Mekongfloden igen. Vi sitter säkert en stund på trapporna och tittar över till Thailand. Kvällen avslutar vi på vår lugna favoritbar Full Moon Bar. En riktigt trevlig dag har det varit.