Full Moon Bar blev vår oas i Vientiane

Lao Airlines modernt, fräsch och egen TV
Idag ska vi lämna Luang Prabang och flyga, en timmes resa, till Vientiane - huvudstaden i Laos. 

Vi skulle flyga med Lao Airlines och jag (Susanne) som inte gillar att flyga tyckte inte om tanken att välja Lao Airlines. Många förutfattade meningar hade jag, men så fel jag hade. Flygplanet var modernt, kändes fräscht och alla passagerare hade egen TV.

På utsatt tid landar vi i ett regnigt Vientiane. Vi tar taxi till Best Western hotellet vi har bokat på www.hotels.com . Vi hade valt hotellet för att de har pool och det sades ligga bra till alldeles vid floden. Hotellet var fräscht, poolen fanns där och rummet var större än väntat. Ute på gatan fanns massor av restauranger och sträckte man sig över balkongkanten så man Mekongfloden kanske 200 meter bort.

Vi packar upp lite och ger oss genast ut på äventyr. Vi börjar gå mot Nam Phou Fountain Square där vi trodde vi skulle hitta något slags centrum. Där hittade vi Scandinaviska Cafét som vi inte besökte trots löften om semlor. I övrigt var platsen en byggarbetsplats och ingen kul plats alls just den dagen.

Vi tog istället genast en tuk-tuk till Patuxia, Segerporten. Har inte mycket mer att säga om den än att den påminner om triumfbågen. Vi tar lite foton, pratar med lite andra turister och åker sedan hemåt igen. 


Familjen vid Patuxia
Restaurang Makphet
Vi ska äta en sen lunch på restaurang Makphet som vi läst om. De lär upp gatubarn till att jobba på restaurang och restaurangen serverar typisk laotisk mat. Det var inget fel på varken restaurang eller mat men jag tror ingen av oss var riktigt nöjd med vad vi åt. Trots att restaurangen låg någon tvärgata från vårt hotell var det aldrig tal om att gå tillbaka dit. Efter det tar vi oss till hotellet för att bada i poolen. 

Efter någon timme i poolen är det dags att fortsätta äventyret. Vi får veta att om vi går ner till floden finns det en nattmarknad där så dit går vi. Här finns hur mycket stånd som helst för turister. Vi vandrar längs de två gångarna och tittar på allt tänkbart. Det känns mest kul att vi bor så nära.


Utsikt från trapporna
Mekongfloden och Thailand
Oscar och Janne på trapporna
ser ut över Mekongfloden och Thailand

Vad vi upptäcker som vi gillar bäst av allt är att vid nattmarknaden finns en asfalterad gång där ungdomarna skatar och bortom det finns det stora uppbyggda trappor, som ska fungera som sittplatser. Sätter man sig i trappen ser man Mekongfloden framför sig och på andra sidan floden ligger Thailand. Det kändes rätt fantastisk på något sätt. 

Vi satt naturligtvis i trapporna och drömde oss till Thailand, om fyra dagar skulle vi vara där också. Efter trapporna går vi mot hotellet. Vi är rätt trötta och behöver koppla av innan vi ska sova och nu gör vi vår  största upptäckt.


Nattmarknaden

Oscar och Janne på Full Moon Bar

Mitt emot vårt hotellet ligger en lugn och jättetrevlig bar. Vi tyckte om stället direkt vi kom in och det kom att bli ett ställe vi avslutade varenda kvällen vi var i Vientiane. Stället heter Full Moon Bar. Baren hade gratis WiFi och alla satt där med sina telefoner och taplade. Vientiane var ingen stökig stad på något sätt men det var skönt att hitta denna oas precis mitt emot vårt hotell. 

Så mycket mer blev inte gjort den dagen, men vi hade kommit till Vientiane och det var inte illa det.