Dagsutflykt till Neccebar

Oscar pekar mot Sunny Beach
Vi reste till Sunny Beach 1 augusti 2009. En av dagarna vi var i Sunny Beach tog vi lokalbussen till Neccebar. Det var enkelt att ta sig dit med lokalbussen och det var heller inga svårigheter att förstå att nu är vi framme.

Anledningen till att vi besökte Neccebar var att det är ett av Unescos världsarv och är man så nära ett världsarv så är det väl ett MÅSTE att besöka platsen.

Neccebar är en forntida stad men tyvärr läste vi aldrig på någonting och visste därför inte alls vad vi kunde förvänta oss. Och fakta runt staden vet vi inte mycket mer om idag.

Redan där bussen stannar ser man fornlämningar. För att komma in i staden promenerar man genom en stor port i en mur som förmodligen skyddat staden en gång. Vi klev av bussen och började med att se ut över havet för att se Sunny Beach och var det låg i förhållande till Neccebar. Sen började vår promenad runt den lilla forntida staden.

Bland shoppinggator i
den gamla staden
Vilopaus i Neccebar
med utsikt över havet

Vi gick runt staden medurs och ganska snart hamnar man på gågator, gränder där man kan köpa diverse krimskram. Mitt emot affärerna finns byggnader från forna tider. Och så här ser det ut längs de gamla gränder där vi går.

Oscar köper en keps, för att han behöver en keps. Valet faller på en Svamp Bob Fyrkantkeps. Något annat köper vi inte. Vi går långsamt längs gränderna men ändå är vi snart framme vid slutet.

En fin trut tittar ut över havet
En trut bland vinrankorna

Vi sätter oss och tar något att dricka, kopplar av och tittar ut över havet. Här går att bada också och vi har badkläder med oss men det känns inte som att Neccebar är platsen vi åkt till för att bada så vi struntar i badet. Vi sitter där med våra drickor och fascineras nog mest över alla trutar. Trutarna är många, stora och de är fina, verkligen jättefina.

När drickorna är slut är det dags att fortsätta promenaden runt Neccebar. Nu går vi tillbaka igen men inte samma vägar. Vi går genom gränder med souvernirbutiker och gamla hus.

Oscar i ett fönster bland alla ruiner
Nästa stop där vi svalkar oss är i en brunn där vi kan svalka oss med kallt vatten. Det är uppskattat för det är varmt. 
Vi tittar på ytterligare några forntida hus och där hittar Oscar några bilar som han vill köra och det får han förstås.

Vi är strax tillbaka där vi började men vi väljer att gå en annan väg för att komma tillbaka till bussen och vi hittar ytterligare ruiner av gamla forntida hus. Man promenerade uppför en trappa och så fanns ruinerna högst upp, med utsikt över havet. Här var det riktig fint.

Vi rekommenderar absolut att man gör en utflykt till Neccebar. Se Neccebar som typ Gamla stan i Stockholm. Du behöver inte vara intresserad av vare sig forntiden eller att shoppa. Neccebar är bara en trevlig och fin plats att vara på. Det ligger så nära men är ändå så annorlunda mot Sunny Beach.

Strax är vi tillbaka vid lokalbussen och ska åka tillbaka till Sunny Beach. Vi kliver på en buss där det står Sunny Beach och en massa andra platser. Bussen åker. Nej, bussen åker inte till Sunny Beach. 

Oscar svalkar sig i
brunnens kalla vatten
Promenaden avslutades
med att Oscar kör bil


Vi kliver av för att inte hamna ännu mer fel. Efter ett mindre äventyr i med svindyr taxi, sen lokalbuss igen kommer i alla fall hem. Vi är tillbaka i Sunny Beach.