På Four Island Tour simmade vi in i en lagun

Oscar och jag på båten
Resan till Thailand startade 21 mars 2009. En dag gjorde vi en snorklingsutflykt från Klong Dao Beach på Koh Lanta. Utflykten heter Four Island Tour och man åker med speedbåt till fyra stycken öar söder om Koh Lanta för att snorkla.

Det fanns två anledningar till att vi gjorde denna utflykt. Oscar har blivit så duktig på att simma och snorkla så vi ville helt enkelt att han skulle få se en massa fina fiskar genom cyklopen.

Den andra anledningen som kanske var viktigast var att vi skulle få simma in i Emerald Cave som vi pratat om så många gånger. Susanne var lite orolig för grottan men hoppades att även hon skulle våga simma in där.

Första stoppet på utflykten blev en klippa mitt ute i havet, alldeles utanför Koh Ngai. Båten lade till bakom klippan, i skydd av vinden så det gick alldeles utmärkt att snorkla.

Tyvärr har dykhuset till vår kamera gått sönder så några undervattensbilder blev det inte. Vad vi såg av fiskar var bland annat sergantfiskar, vimpelfiskar, små papegojfiskar, fjärilsfiskar och kirurgfiskar. 

Därefter förflyttade båten sig till Koh Ngai och vi fick snorkla alldeles utanför ön. Vi bodde två nätter på Koh Ngai för några år sedan men nu vi var inte alls i närheten av de resorten. Vi såg väl i stort sätt samma typ av fiskar här som på det första stället.

Första stoppet
- en klippa utanför Koh Ngai
Första stoppet för snorkling

Tredje stoppet blev Koh Kradan. Här gick vi i land och stannade för att äta lunch. Det serverades frukt samt varm mat, ris, grönsaker, grillad kyckling och masaman kyckling. Jättegott!

Efter maten fick vi ganska lång stund på oss att bada. Det känns lite bekymmersamt att vi får stanna så länge för ute på havet kan man se att regnmolnen håller på att tjocka ihop sig. Det har regnat så många dagar redan att det känns som ett säkert kort att regnet ska komma över oss idag också.
Efter lunchen med regnhotet över oss hela tiden lämnar båten Koh Kradan och kör vidare till dagens stora händelse. Vi ska till Koh Muk för att simma in i Emerald Cave.

Utanför Koh Ngai
Lunch och bad på Koh Kradan

Emerald Cave är (som namnet säger) en grotta. Man simmar rakt in i ett hål i klippan och när man kommer in i grottan befinner man sig i en lagun med en liten strand. För att komma in i grottan måste man simma i becksvart mörker i cirka 80 meter. Vi har många gånger tänkt ta oss hit men det har aldrig blivit av tidigare. Nu äntligen skulle vi simma in i grottan. 

Lunch och bad på Koh Kradan,
se även molnen
Att Oscar och Janne skulle simma in det var väl klart men att jag, Susanne skulle göra det var mindre klart. Det fanns saker som oroade. För det första är hon ingen bra simmare men 80 meter ska väl gå bra. För det andra så ska dessa 80 meter simmas i becksvart mörker. Hm??? Och det är djupt och kan finnas en massa stora otäcka fiskar och kanske ormar, giftiga ormar i havet. Eftersom det är mörkt kommer man inte ens att se allt det otäcka. Hm???

Båten stannade alldeles utanför hålet i klippan och det är inte bara vi som är där. När Susanne såg alla som skulle in i lagunen var det ingen tvekan. Om alla dessa klarar det så kan det inte vara farligt. Alla som skulle med in i lagunen skulle ha flytväst, bestämde båtguiden. Båtguiden tog dessutom med sig allas kameror in i grottan i en vattentät dykbag. Mycket lyxigt!

Vi simmade och mörkt var det. Båtguiden simmade först med ficklampa och alla andra i en lång rad där man höll i den som var framför hela tiden. Det handlade mer om att trampa vatten än att simma.
Inne i Emerald Cave
Hela familjen inne i Emereld Cave

Rätt snart började vi se ljuset igen och så låg stranden där alldeles utanför grottöppningen. När man väl simmat igenom var man redan framme på stranden. Det var fint där inne, men kanske mer spännande och intressant. Lagunens väggar var klippor rakt upp i himmelen kanske 50 - 100 meter.

Stranden inne i Emereld Cave
Vi tog några bilder och sen var det bara att simma ut igen. 80 meter i becksvart mörker men nu visste vi vad som skulle hända. Nu har vi i alla fall varit inne i grottan och sett den. Kul att ha gjort det men jag tror knappast att vi kommer att göra om det.

Det jobbigaste var när vi kom ut i havet igen och skulle simma till båten. Det var väldigt strömt och skönt att ha en flytväst på sig så man slapp kämpa hela tiden. Ingen sa att man behövde ha bra kondition för att simma tillbaka.

Tillbaka till båten igen har regnmolnen kommit ännu närmare men det regnar fortfarande inte och det är nästan ett under med tanke på hur mulet det var. Båten kör i kapp med molnen så fort den bara klarar av rakt mot Koh Lanta. Vi klarar oss från regnet förvånansvärt länge.

När vi når Koh Lantas södra udde kommer regnet. Regn har vi upplevt många gånger i Thailand men detta var helt sanslöst. Vi såg inte ens tio meter framför oss. Vi såg inte kusten. Allt runt omkring oss var vitt av regnet. Allting på båten var genomblött. Våra torra handdukar och kläder var lika blöta som badkläderna. Det var kallt och vi frös. Åskan började gå. Alla på båten gjorde allt för att värma sig men i övrigt var vi rätt hjälplösa. Det gick i alla fall att skratta åt alltihop. Båtpersonalen gjorde vad de kunde. Killen som körde båten hade solglasögon på sig som skydd mot regnet. Någon gav honom en cyklop istället - på skoj och han tog på sig det - och skrattade. Jag tror inte han såg bättre.

Vi hade haft världans tur med vädret och det var de sista tjugo minuterna av resan som detta sanslösa regnväder kom. Vi kom i alla fall tillbaka till Klong Dao helskinade men dyblöta. När alla klivit av båten slängde sig till och med båtkillarna i havet, för att värma sig. De blev knappast blötare av doppet.

På kvällen åt vi under tak
Trött Oscar ska sova

Det var en trevlig utflykt och det vi kommer att minnas är att vi simmade in i Emelad Cave och att vi fick detta skyfall över oss.

Regnet fortsatte hela kvällen och middagen åt vi på Diamond Sand där vi normalt äter lunch. Den här gången satt vi inne i restaurangen under tak och det har vi aldrig gjort förut.

Det var en trevlig utflykt och den rekommenderas verkligen ifall ni kommer till Koh Lanta. På kvällen somnade vi gott igen hemma på vårt resort på Klong Dao.