Oscar i en basinette på Singapore Airlines |
När Oscar föddes var vår ambition att inte sluta resa på grund av honom. Han kommer inte att få några egna inlägg längre för vi ser inga större problem med att resa med ett litet barn.
Allmänt
Vi började med att göra en kortare resa, vi reste till Mallorca när han var fem månader. Mest för att ta reda på hur det skulle gå att flyga. Efter några flygresor med honom har han aldrig haft ont i öronen så det slutade vi att oroa oss för ganska snart.
Bland det viktigaste vi har gjort är att vi alltid har berättat för honom vad som ska hända. Vi ska flyga, vi ska sova på flyget, det kan vara tråkigt att flyga för man måste sitta still på sin plats, på flyget är det piloten som bestämmer, vi ska åka bil mm mm.
Det finns barn i hela världen. Ja visst det finns otrevliga saker som skulle kunna hända men tänk om det inte händer. Då har vi gått miste om en alldeles fantastisk semester. Familjen får vara tillsammans och uppleva något. Det är inte komplicerat att resa med barn men det krävs en del planering.
Transporter
När barnet är litet kan man försöka få sittplatser på flyget alldeles bakom en vägg. Där kan man få en basinette och låta barnet sova på flygresan. Det kan vara väldigt praktiskt att inte behöva han barnet i knäet hela resan. Barn under två får ingen egen sittplats. En bassinet håller för 10 kilo eller 16 kilo, beroende på flygbolag. Barn under två får heller ingen mat på flyget.
På flygplatser kan väntetiden ibland bli lång. Ta för vana att ta reda på om det finns någon lekplats. Vissa flygplatser har jättefina lekplatser. Exempelvis Changi Airport i Singapore har en stor salong full av kul grejer.
När vi har behövt förflytta oss längre sträckor med bussar och bilar har vi alltid försökt anpassa oss till att resa en tid när Oscar behöver sova. Han får kliva ombord på exempelvis en buss och vaknar någon timme senare i samma buss.
Vår andra resa med Oscar gick till Thailand. Vi pratade med vaccinationscentralen och de övertygade oss om att om vi höll oss i de stora turistområdena i Thailand så fanns det inga risker alls att ta med sig Oscar dit. När barnen har fyllt ett år kan man ge dem en Havrixspruta (enligt vaccinationcentralen vi pratade med år 2002).
När det gäller enkla små sjukdomar och krämpor är det bra att ha med sig febertermometer, Alvedon, plåster med mera så man i alla fall kan göra vad man skulle ha gjort hemma. Något man kanske inte tänker på är att man kan bli förkyld i luftkonditionerade rum.
Solen:
När vi väl varit på plats på våra resmål med Oscar är det solen vi har oroat oss mest för. Solen är farlig. Det går aldrig att avgöra hur mycket sol ett litet barn tål. Man får helt enkelt utgå från att han inte tål någon sol alls.
Vi har smörjt in honom med solskyddsfaktor 50, klätt på honom tunna kläder och sedan ändå låtit honom vara i skuggan så mycket det bara går. Han har naturligtvis inte varit i skuggan hela dagarna eftersom det helt enkelt inte går att komma undan solen. Kan han vara i skuggan så har han det och det var nog mer så vi tänkte. Man lär sej med tiden hur man gjort när de har fungerat och Oscar har aldrig bränt sej.
Vad som hänt däremot är att han fått solkräm i ögonen. Efter det lärde vi oss att använda solkräm som är anpassade för barn, förmodligen kan man få den i ögonen utan att det svider.
Vi har haft världens bästa paraplyvagn när vi har rest. Tyvärr måste man checka in den på Arlandas specialbagage. Jag har aldrig förstått anledningen men det är en annan historia. Vill man skydda paraplyvagnen kan man köpa en stor plastpåse (på plats) och dra över vagnen.
Paraplyvagnen har varit praktiskt. Många taxichaufförer har sett fundersamma ut över vår paraplyvagn och undrat hur den ska gå in i bilen tillsammans med andra väskor man har som resenär. Sen har de lett lär de inser hur liten vagnen kan bli. Framför allt har Oscar sovit middag många gånger i vagnen.
Mat och blöjor
Det finns barn i hela världen. Vi började ta för vana att fråga personalen på restaurangerna vad de skulle servera till sina barn. Om vi inte får något bra har ofta en vuxen ätit något som Oscar kan äta från samma tallrik. När man vet vad som fungerar kan man låta barnet få en egen tallrik.
På kortare charterresor vi gjorde när han var liten har vi ibland tagit med oss barnmatsburkar. Det finns många restauranger som gärna värmer maten när de ser att det är till barnet. I Egypten hittade vi en kille i på hotellets bar som garanterat hade egna barn. Han värmde Oscars välling helt perfekt varenda kväll.
Problemen vi haft på restauranger är mer att det inte alltid finns vettiga barnstolar. När vi varit i Thailand har vi ibland bundit fast honom med en sarong i stolen. På andra platser har vi blivit förvånad åt andra hållet. Vi åt på en mycket enkel restaurang i Malaysia. Vi frågade inte ens efter en barnstol men plötsligt står där en mycket fin barnstol vid vårt bord.
Gällande blöjor så är vår erfarenhet är att på turistorterna finns det alltid blöjor. Det brukar finnas i större mataffärer och ibland i mindre butiker och ibland finns det på apotek. Vi lärde oss efter en tag att det räcker att ta med blöjor hemifrån så att det räcker några dagar. Blöjor kan många gånger vara mycket dyrare än hemma och det är inte alltid några kända märken. Vår erfarenhet är ändå att de blöjor vi har köpt alltid har fungerat.
Vi har alltid valt att boka hotellrum åtminstone första natten hemifrån. Särskilt om man reser långt. Det är inte roligt för någon att börja leta hotellrum när man är jetlagad och trött.
På många hotell är det möjligt att boka spjälsäng hemifrån. Det mest fantastiska är när vi kom till ett hotell på Bali. Vi frågade om spjälsäng, men de hade ingen. Senare på kvällen står det ändå en sprillans ny spjälsäng på vårt hotellrum. Vi tror att de åkte och köpte en till oss.
Vi har oftast valt hotell med pool för Oscars skull. Åker man till storstäder behöver man en oas att koppla av när sevärdheterna är avklarade. Vi har alltid försökt dela upp dagarna. Vi klarar av sevärdheter på förmiddagen. På eftermiddagen stannar vi vid hotellets pool eller någon närbelägen bar där vi tar det lugnt och Oscar sitter och ritar.
Vi har alltid ritblock och pennor med oss och spelet Kasta Gris. På en bar i Vietnam blev vi omringade av personalen när vi kastade gris. De undrade nog vad spelet gick ut på.
Jag har ibland hört att det är meningslöst att ta med så små barn. De har ingen behållning av resan. Det är en av de löjligaste kommentarer jag hört. Barn påverkas av det mesta de upplever.
Han har bland annat under sju veckor i Thailand fått bada i varma pooler varenda dag. Han har fått vara tillsammans med båda sina föräldrar som båda varit lugna och glada. Han har fått all den uppmärksamhet han behöver. Han har plaskat omkring i vatten och blivit van vid vatten. Så klart att det påverkat honom.
För att han själv ska minna i alla fall lite har han alltid fått köpa egna souvenirer. Vi har köpt en "annansbil" i Thailand, en kamel i Tunisien, en polisbil i Ungern och en Babusjka i Budapest. Saker han leker med och de kommer att finnas kvar länge.
Det är inte svårt att resa med barn men det krävs lite planering. Det absolut viktigaste är att resa på barnens villkor för det blir enklare då.