Fint och trevligt på Salang Beach, Malaysia

Salang Beach
Den här resan till Asien startade 19 juni 2003 i Singapore, därefter Bali och sedan till Tioman Island i Malaysia. Här på Tioman har vi börjat med sex nätter på Berjaya och nu har vi kommit tilll Salang Beach. Vi har redan hunnit vara här i fyra nätter.

Janne och jag har varit här både 1998 och 1999. Mest intressant är att få se om någonting är ändrat sedan sist. Allt var förvånansvärt likt sedan sist, men två saker såg vi direkt. 

De har byggt en ny och längre pir där båtarna kan lägga till och piren var dessutom flyttad cirka 50 meter. Vad som mer hade hänt är att alldeles bredvid piren höll de på att bygga ett nytt hus. Det sades att det skulle bli ett foodstall.

Den här gången bor vi på Khalids´ Place. De är ett trevligt och välskött ställe. Vår bungalow ligger alldeles vid en stor trädgård. Praktiskt är att kunna låta Oscar springa omkring i trädgården. 

Vad som finns i trädgården förutom växter och blommor är djur. Det finns vanor, apor, katter och troligen något mer jag inte minns just nu.

Salang Beach
Oscar vagn i skuggan under trådet

Vi gillar däremot inte deras restaurang. När vi kom så beställde vi "steamed rick med bolognaise" till Oscar. Efter ett tag fick vi veta att såsen var slut. Då skickar de ut Tom Sai soppa istället. Märkligt alternativ tyckte vi och Oscar ville inte ha maten. 

Han fick somna utan mat för han var trött och orkade inte vänta på något nytt. Vi tycker väl att de ändå hade kunnat fråga oss innan de slänger fram en soppa ingen har bett om. Ris och vilken sås som helst hade väl varit bättre.

Oscar

Salang Beach

Salang är sig likt annars. Standen är lika vit och fin som förr och havet är lika blått. Alla affärerna i byn finns kvar och den största butiken, Indah, har fortfarande allt en turist behöver.

Genom byn Salang går ett vattendrag där man alltid ser varaner. Kanske är varanerna inte lika många idag som förra gången, men det här osäkert. Vi har kanske blivit vana och tänker inte så mycket på dem längre. 

En av alla varaner
Apor på grannens tak

Vi upplevde däremot att det finns fler apor. Man dagligen apor springa på stranden och vi har de i trädgården. Vi har sett apor rensa grannens papperskorg, vilket väl är mindre trevligt.

För att återgå till restauranger så har vi hittat ett nytt ställe som vi gillar. Restaurangen heter Salang Dream Restaurant och ligger alldeles vid den nybyggda piren. Stället fanns när vi var här förra gången men då var det inget ställe vi gillade. 

Oscar i trädgården
Middag ute på stranden

Idag kan du sitta på Salang Dream Restaurant med fötterna i sanden och se solnedgången medans man äter. Det skulle kunna bli ett nytt favoritställe. 

Servicen på restaurangerna här har blivit betydligt bättre, rent generellt. De killar och tjejer som jobbar idag vet vad de håller på med och man får det man har beställt. Vår erfarenhet tidigare är att de glömt bort saker och de vet heller inte vem som beställt.

Middag på stranden
Solnedgång på Tioman Island

För att sammanfatta våra dagar på Tioman så tycker vi fortfarande om Salang Beach. Det är en liten by men här finns allt en turist behöver och det är trevligt, lugnt och fint. 

Nu har vi inte många dagar kvar på semestern. Vi måste tillbaka till Singapore för flygresan hem. Vi hade velat stanna på Tioman i sex nätter men SARS panemin har gjort att båtarna på tisdag och torsdag är inställda. Vi vill åka båt från Tioman till Singapore och då måste vi åka på onsdag, alltså i morgon.