Chitchen Itza hur häftigt som helst

El Caracol (samma namn som vårt hotell)
Vi befinner oss på utflykt från Playa del Carmen med Apollo. Vi ska till Chitchen Itza. Efter någon timmas resa är vi framme.

Chichen Itza är ett stort område med Mayakultur. Guiden berättar att man vet inte så mycket om Mayakulturen. Det mesta är olika teorier och man får själv välja vilken man vill tro på. 

Fascinerande är att Mayafolket måste ha vetat väldigt mycket om astronomi. Det finns mycket med deras byggnader som utgår från stjärnor och olika kalendrar. Ett exempel: Den mest kända byggnaden är El Castello. En pyramid som har 4 sidor, 91 trappsteg på varje sida, 4*91 =365 d.v.s. antalet dagar på ett år. 

Är man tuff ska man naturligtvis klättra upp på denna kända pyramid. El Castello. Janne klättrade alla 91 trappstegen upp och han erkänner att det var läskigt att stå där uppe. Jag, Susanne klättrade cirka 35 trappsteg sen gjorde jag det stora misstaget att vända mig om och titta ner. 

Chatmole - osäker på stavningen
Pelote plan
Ett spel man bara kan vara förlorare

Svindeln tog över och det var lika bra att gå ner igen. Det kändes som om man sögs nedåt. I mitten av trappstegen finns ett rep man kan hålla sig i och det var en hel del som höll i repet på väg ned. De flesta använde stjärten för att ta sig ner, d.v.s. sittande. Så lite läskigt tyckte nog många att det var. 

  Janne vinkar från toppen
Janne framför El Castello,
innan han klättrar upp

El Castello är som sagt den mest kända byggnaden men området har massor av andra byggnader. Det finns även fler Mayautgrävningar på Yucatánhalvön men vi besökte bara denna. 

    Jag går 33 trappsteg upp

Janne på väg ner igen

Efter att ha besökt Chitchen Izta åker vi för att äta lunch där servitörerna roar oss på mexikanskt vis. Efter lunchen åker bussen vidare mot något för oss helt okänt - vi ska bada i en cenote.